Condemnats per estafar més de 450.000 € amb xecs falsificats a una empresa de les Preses

La sentència imposa a la dona una pena de quatre anys i mig de presó i una de tres anys i mig a l'home i retornar els diners

L'Audiència de Girona ha condemnat el matrimoni per un delicte d'estafa continuat alhora que considera també provat el delicte de falsificació documental. La condemnada, Núria Miralles Payola, va entrar a treballar el 2003 a Tints i Acabats Campos, a les Preses, on es feia càrrec de la comptabilitat de l'empresa.

Els fets que s'han jutjat van ocórrer entre els anys 2004 i 2007, mentre la processada estava al capdavant de la comptabilitat de l'empresa i s'encarregava de fer pagaments i gaudia d'un accés directe als xecs, els pagarés i els extractes dels comptes de l'empresa.

La sentència considera provat que la dona es va posar d'acord amb el marit, Miguel Amado Mancha Gonzàlez, per manipular i emetre els xecs i pagarés amb la voluntat de treure un benefici il·lícit. Amb aquesta finalitat, el matrimoni va emetre fins a 423 xecs d'operacions mercantils inexistents.

A més, la sentència considera provat que l'home va signar entre els mesos de gener i setembre de 2006 fins a 83 xecs falsos per valor de 193.936 euros. Ho feia imitant la signatura del propietari de l'empresa. També es recull a la sentència que els diners que la parella aconseguia de manera il·lícita s'ingressaven a comptes de titularitat conjunta o a altres comptes a nom de la dona.

La dona reconeix parcialment els fets al judici

Durant el judici del cas, el passat 9 de novembre, la dona va reconèixer que s'havia embutxacat 150.000 euros en falsificar un centenar de xecs però va negar que hagués estafat la xifra de 450.000 euros. En aquell moment, la processada no va respondre a les preguntes del fiscal però va reconèixer estar "molt apenada" pel que havia fet i va assegurar que passava dificultats econòmiques perquè dues botigues que havia obert a Castelldefels i Banyoles havien fet aigües.

La dona, a més, va voler exculpar l'home i va assegurar que el seu marit desconeixia les seves activitats il·lícites. Miguel Amado Mancha va afirmar aquest extrem i, a més, va declarar davant del jutge que no es va assabentar de res fins que la policia es va presentar a casa seva. També va negar haver imitat la signatura de ningú.

El fiscal demanava inicialment penes de set anys de presó i una multa de 3.600 euros per a Miralles i de cinc anys i sanció de 2.700 euros per al marit. A la fase de conclusions definitives, el fiscal va rebaixar la pena per a la dona fins els quatre anys i nou mesos i, per al marit, la va situar en quatre anys.

Finalment, la sentència condemna Miralles a quatre anys i mig de presó i imposa una pena de tres anys i mig per a l'home. A més, obliga a retornar tots els diners sostrets i a pagar una multa de 900 euros a la dona i de 810 euros a l'home, a més de fer-se càrrec de les despeses derivades del judici.

La sentència es pot recórrer i la defensa del matrimoni disposa de cinc dies per presentar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem.