'Henry V' de Shakespeare aterra avui al Teatre Municipal de Girona

Dugald Bruce-Lockhart, dirigit per Edward Hall, es posa en la pell del rei anglès que va vèncer en la batalla d'Agincourt

Formada només per homes (igual que es feia en els temps de Shakespeare), la companyia londinenca Propeller dirigida per Edward Hall, porta al públic català una nova versió de 'Henry V' de l'autor britànic, l'obra amb la qual la companyia es va estrenar l'any 1997. Tal i com ha explicat l'actor Dugald Bruce-Lockhart, que interpreta el rei anglès, la companyia aposta per un "treball rigorós dels textos i els versos".

El muntatge, que explica la història i aventures d'aquest rei que va vèncer els francesos en la batalla d'Agincourt, té una posada en escena "nua" amb aproximacions a l'estètica moderna que ressalten la part física dels intèrprets, "més que en la primera versió" segons l'actor, i inclou també els referents musicals i cinematogràfics ja clàssics ens els muntatges de la companyia.

Bruce-Lockhart ha assegurat que malgrat que "en un primer moment es pot percebre una Anglaterra molt nacionalista en la que es vol fer palès l'orgull i la força anglesa, i pot semblar que Enric V ho guanya absolutament tot i fins i tot acaba amb bona companyia femenina, si es mira el text amb rigor es veu que parla d'un home jove certament molt eloqüent, però amb un seguit de problemes".

De fet, l'actor ha assegurat que no creu que presentin Enric V "com un heroi", ja que tot i que potser en té un punt la imatge que se'n dóna és "agredolça". Segons Bruce-Lockhart l'obra "parla del cost humà de la guerra en tots els àmbits" i és per això que esdevé una obra "molt emocionant i potent" al mateix temps que "divertida", pel toc d'humor que conté.

El muntatge, estrenat recentment a Londres, es podrà veure avui i demà al Teatre Municipal de Girona dins el Festival Temporada Alta. La companyia Propeller ja havia visitat el festival anteriorment amb els muntatges 'Conte d'hivern', 'L'amansiment de la fera' i 'Ricard III'.