Obren comportes als embassament de Susqueda i Sau per evitar el desbordament

Calvet assegura que l'operació és "delicada"

La borrasca Gloria ha portat el sistema Sau-Susqueda gairebé al límit. Aquest migdia, els dos pantans es trobaven al 93% de la seva capacitat i això, com ha admès Damià Calvet, "deixa molt poca capacitat de maniobra". I més, tenint en compte que el temporal no s'ha acabat, i que les previsions anuncien l'arribada d'un nou front de pluges intenses, que afectarà les capçaleres dels rius.

"És imperiós que puguem alliberar metres cúbics", ha subratllat el conseller de Territori. Per això, aprofitant aquestes hores de treva, l'ACA ha obert comportes als dos pantans. Si fins ara s'alliberaven entre 20 i 30 metres cúbics per segon, ara aquesta quantitat s'incrementarà de manera gradual fins arribar als 260 m3/s. És el màxim que es pot deixar anar.

El conseller ha explicat que l'objectiu és reduir el nivell d'aigua embassada al sistema Sau-Susqueda, amb intenció de situar-lo entre el 70 i el 80% de la capacitat que sumen els dos pantans. Sense anar més lluny, aquest és, de fet, el nivell en què es trobaven ahir els dos embassaments, quan la borrasca Gloria va intensificar-se.

Calvet ha admès que aquesta és una operació "molt delicada", però també necessària. El conseller ha dit que els dos pantans desembassaran aigua al màxim durant tota l'estona que sigui possible. I que la meteorologia també ho permeti, perquè el temps no juga a favor i les previsions no són optimistes (sobretot, per aquesta nit i matinada).

El Ter i l'Onyar, minut a minut

El conseller ha assegurat que el desembassament portarà a monitoritzar "minut a minut" tant el riu Ter com l'Onyar. L'objectiu és evitar que es desbordin a Girona i "advertir si s'entra en algun moment en què la seva capacitat màxima se sobrepassi i puguin provocar alguna inundació" a la ciutat. Aquí, l'ACA està monitoritzant "constantment" tres punts: el Ter al pont de la Barca i a Pedret, i l'Onyar al seu pas pel Pont de Pedra.

"Saber gestionant el moment en què un riu i altre estan més baixos, amb el desembassament i la voluntat d'abaixar la capacitat de Sau-Susqueda és el que estem fent en aquests moments", ha dit el conseller. "Sempre tenint en compte que ens movem en les previsions climatològiques que tenim en aquests moments; si se superen, ens trobarem en una situació que haurem de gestionar l'emergència i possibles desbordaments", ha afegit Calvet.

El conseller, de fet, ha dit que el desembassament de Sau-Susqueda és una "operació fina", tenint en compte els cabals límit que poden suportar tant el Ter com l'Onyar al seu pas per Girona (1.000 m3/s en el primer cas, i 600 en el segon). A primera hora de la tarda, ha precisat el conseller, aproximadament el Ter arribava a Girona portant uns 700 m3/s i l'Onyar ho feia amb uns 350.

Els problemes "més grans", a la part baixa

El conseller de Territori sí que ha admès, però, que els problemes "més grans" es troben aigües avall de Girona, "a la part baixa del Ter". Precisament, perquè aquí el riu ja ha rebut l'aportació de l'Onyar i d'altres escorrenties, i el seu cabal s'acosta als 1.500 metres cúbics per segon. "I això ens dona situacions en què és possible que ja afectem el territori i algunes carreteres; és el que estem gestionant en aquests moments", ha indicat Calvet.

Per últim, en relació a altres rius gironins, el conseller ha dit que estan amatents de l'evolució del Fluvià, tenint en compte que "no està regulat". A més, també s'està analitzant la situació de la Muga, tenint en compte que l'embassament de Boadella també es troba bastant ple.

Pedret, Sant Ponç i Pont Major

L'Ajuntament de Girona manté el pla de protecció civil en fase d'emergència. En un comunicat, indica que arran del desembassament, "augmenta el possible risc d'inundació per desbordament del Ter als barris de Pedret, Sant Ponç i Pont Major" i als de Carme-Vista Alegre, Barri Vell i Mercadal per l'Onyar.

Per això, a partir de les cinc, el consistori tancarà tots els equipaments municipals i ha anul·lat les activitats que hi havia previstes. Aquesta tarda, a més, durant una nova reunió del comitè d'emergències, s’ha decidit mantenir tancades les escoles i els centres educatius de la ciutat també aquest dijous.

A hores d'ara es manté el tall de la C-255 al barri del Pont Major, passat el pont de l'Aigua, pel sobreeiximent del riu Ter. Segons informa l'Ajuntament, al llarg del matí també hi ha hagut altres "incidències menors" a la ciutat (com petites esllavissades o caigudes de pedres i arbres) sense danys personals.