Uns 500 ciclistes fan una marxa lenta per reclamar poder circular per la C-17 entre Torelló i Ripoll

La protesta ha provocat més de deu quilòmetres de circulació intensa

  • Els ciclistes s'han concentrat a Borgonyà per participar en aquesta protesta © ACN
    Els ciclistes s'han concentrat a Borgonyà per participar en aquesta protesta © ACN
  • Més de 500 ciclistes han participat en la protesta © ACN
    Més de 500 ciclistes han participat en la protesta © ACN
Els ciclistes han quedat per emprendre la marxa lenta a les 10.00 hores, moment a partir del qual han partit de Borgonyà (Sant Vicenç de Torelló) i han enllaçat amb el lateral que discorre en paral·lel de la carretera C-17 en direcció nord. Escortats pels Mossos d'Esquadra, pocs quilòmetres més endavant han accedit a la carretera, ocupant els dos carrils en sentit Ripoll i obligant els vehicles que venien de Barcelona a aturar-se i seguir la marxa a ritme de pedalada.

Aquesta és la segona ocasió que els ciclistes protagonitzen una marxa d'aquestes característiques per reclamar poder circular per la C-17. Des de l'entrada en funcionament del desdoblament de la via l'accés per a vehicles sense motor ha quedat prohibit, un fet que els limita les possibilitats de mobilitat, sobretot per dirigir-se cap al Ripollès i la Garrotxa.

"Volem passar per la C-17 per accedir a Camprodon o Sant Joan de les Abadesses, ens hem quedat sense ruta alternativa, que ara passa dels 22 als 70 quilòmetres, és inviable", assenyala Anna Cid, vicepresidenta del Club Ciclista de Torelló. En aquest sentit assegura que l'article 38.1 del Codi de Circulació assenyala que poden circular per les vies com la C-17 els majors de 14 anys en cas que no existeixin rutes alternatives: "Aquest és el nostre cas perquè la ruta alternativa no és similar, ja que en triplica el recorregut", afegeix, recordant que a diferència de Catalunya, indrets com Astúries els ciclistes disposen de vies com aquesta amb senyals que adverteixen els conductors de la seva presència a la calçada.

La marxa ha arribat dues hores més tard i després de vint quilòmetres a pas lent a l'entrada de Ripoll, on han girat cua per tornar de nou a Borgonyà. Darrera seu han deixat una estela de cotxes que conformaven la llarga retenció que s'ha originat a la C-17 en sentit nord i que s'ha repetit en sentit sud amb la tornada dels ciclistes, amb menys intensitat, però.

La protesta ha comptat amb participants de clubs ciclistes d'Osona, El Ripollès, La Garrotxa i el Vallès Oriental, entre d'altres comarques.