Lloret de Mar aplicarà sancions de fins a 3.000 euros per combatre el turisme de borratxera

L'esborrany de la nova Ordenança de Civisme prohibeix beure alcohol al carrer, dormir dins el cotxe, la prostitució i la venda ambulant

L'esborrany de la nova Ordenança de Civisme deriva directament dels acords que Lloret de Mar va prendre al ple extraordinari de finals d'agost amb l'objectiu d'eradicar la mala imatge turística del municipi. Aquell mes, precisament, els carrers del centre es van convertir, durant dues nits, en escenaris de veritables batalles campals entre joves turistes i la policia.

Per això, l'esborrany preveu sancions "exemplars" per atacar de soca-rel l'incivisme al municipi, com concreta la segona tinent d'alcalde, Ester Olivé. El text estableix un escalat de multes que s'estenen entre els 750 euros (en el cas de les conductes lleus) fins als 3.000 euros (en el cas de les més greus).

Dins el paquet de mesures que inclou la nova ordenança hi ha la prohibició de la prostitució al carrer (que sancionarà tant l'oferta com la demanda), el consum d'alcohol a la via pública o dormir a dins el cotxe. A més, també es prohibeix explícitament la venda ambulant i passejar-se sense samarreta pel municipi més enllà del passeig marítim o la zona de platja.

Amb l'objectiu de capgirar la mala imatge de l'oci nocturn, l'esborrany de l'Ordenança de Civisme també veta els 'happy hour', l'oferta de 2x1 o de 3x1 i les barres lliures. A més, també manté la prohibició dels anomenats 'disco tours' (excursions nocturnes organitzades per a grups de joves que van de discoteca en discoteca).

El grup de treball que ha redactat l'esborrany -format per l'equip de govern i diferents tècnics municipals- ha portat aquest matí el document a la Comissió d'Ordenació Turística, on l'ha presentat a la resta de grups de l'oposició. Com explica Ester Olivé, la voluntat és que a partir d'ara es treballi per consensuar un text comú, que es vol aprovar "per unanimitat" al ple de gener.

En vigor abans de Setmana Santa

Precisament, en l'ordre del dia d'aquest ple també s'hi vol incloure l'aprovació de la nova Ordenança de Via Pública, la segona gran pota amb què l'Ajuntament confia combatre el turisme de borratxera a Lloret de Mar. L'alcalde de Lloret, Romà Codina, assegura que l'objectiu és que "abans de Setmana Santa aquesta normativa estigui plenament vigent", coincidint amb l'entrada de la temporada turística.

A l'hora de redactar la nova Ordenança de Civisme, l'Ajuntament de Lloret de Mar s'ha emmirallat en d'altres com la de la Barcelona o Lleida. "Hem adaptat el redactat a la situació del municipi, però ens han servit com a guia", concreta Ester Olivé.

Fins i tot, com explica l'alcalde, l'ordenança de Lloret "va més enllà en alguns aspectes" que la d'aquestes altres dues ciutats.