La Generalitat garanteix que totes les estacions d'esquí obriran replantejant el deute que tenen amb l'ICF

El Govern no es planteja, d'entrada, comprar cap pista ni cerca inversors privats

Igualment, Civit ha explicat que el Govern no cerca inversors privats, ja que en l'actual moment de crisi és difícil que es plantegin entrar en les estacions d'esquí. "Tant de bo hi haguessin inversors privats interessats", ha reconegut Civit. El responsable de d'estacions d'esquí i muntanya ha explicat que l'esquí reverteix en les estacions, en el turisme, el comerç i l'hostaleria locals, però també en el transport, la producció energètica o els serveis culturals i d'oci.

El 85% de la despesa dels esquiadors se centra en hostaleria i altres serveis quan resten a dormir a les valls, mentre que quan es tracta d'esquiadors de "pujada i baixada", el 50% de la despesa es queda a les estacions i el transport. El president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i de Muntanya (ACEM), Xavier Nolla, ha afegit que aquesta indústria de la neu crea 17.000 llocs de treball relacionats amb el turisme i genera entre 325 i 400 milions d'euros induïts per als sectors complementaris.

Amb tot, els responsables han avançat que aquest cap de setmana del 3 i 4 de desembre, les estacions de Vallter 2000 i Vall de Núria estrenaran la temporada a Catalunya i obriran les seves pistes als esquiadors, gràcies a les darreres llevantades que han deixat més neu al Ripollès que en altres zones dels Pirineus. Nolla ha explicat que el preu mitjà dels forfaits d'esquí, que la temporada passada va arribar als 20,13 euros, "baixarà una mica" i que se cercarà augmentar les ofertes i els descomptes per a grups.

Nolla ha indicat que la manca de neu deixarà en mans de la meteorologia dels propers dies si es repeteix o no el bon inici de temporada de l'any passat, que va registrar un pont de la Puríssima i de la Constitució amb bones ocupacions. Tanmateix, el president de l'ACEM sí que ha lamentat l'eliminació de l'anomenada 'setmana blanca', que, per a les estacions d'esquí, "és l'equivalent al mes d'agost per al turisme de platja".

Enguany, els Pirineus catalans tornaran a acollir esdeveniments internacionals com els Campionats del Món d'snowboard, que es disputaran a La Molina, i la Copa del Món de Telemark, que tindrà lloc a Espot Esquí.