De ruta per la primera autopista d'EUA

Títol: La autopista Lincoln
Autor: Amor Towles
Editorial: Salamandra
Pàgines: 464
ISBN: 9788418681363
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- L'aclamat escriptor nord-americà, Amor Towles, popular per "Un caballero en Moscú", presenta de la mà de l'editorial Salamandra el nou relat "La autopista Lincoln", una aventura que discorre durant deu dies i gairebé 500 pàgines on quatre personatges s'embarquen en una aventura amb un objectiu comú però amb finalitats diferents.

L'acció situa el lector en el moment en que Emmett Watson surt d'un centre de menors on estava reclòs després de matar a un jove d'un cop de puny en el transcurs d'una baralla. A casa seva l'espera el seu germà de vuit anys, Billy, que li proposa marxar a San Francisco a la recerca de la seva mare desapareguda anys enrere, ara que el pare s'ha mort de càncer. Poc després apareixen dos companys d'Emmett del centre de menors; Duchess i Woolly. El primer és un jove amb una peculiar manera d'entendre el món i la justícia alhora que el segon prové d'una família rica desestructurada.

Els dos nous amics tenen una idea millor: anar a Nova York on Woolly guarda 150.000 euros de fideïcomís que es vol repartir amb ells perquè, posteriorment, emprenguin el seu camí fins a San Francisco a través de l'autopista Lincoln, que creua d'est a oest tot el país i començar de zero a Califòrnia.

El llibre, que conté passatges hilarants, no mostra ni un sol quilòmetre de trajecte en direcció a la costa oest, al contrari, només fan que viatjar en sentit contrari i aquí radica la gràcia de tot plegat. Towles juga a la confusió i a estones amb l'absurd, desgranant situacions esperpèntiques i plenes de fantasia, sobretot les protagonitzades per Duchess. La història perd ritme una vegada superat l'equador però cap al final revifa i dona un gir de 180 graus, tornant-se una història digne de la millor literatura negre.

"La autopista Lincoln" és una novel·la ràpida i dinàmica amb passatges foscos però que en d'altres aporta llum, enginy, frescor i joventut.