Descobrint l'autèntic Putin

Títol: Los hombres de Putin
Autor: Catherine Belton
Editorial: Península
Pàgines: 928
ISBN: 9788411000697
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- L'obra de Catherine Belton que estudia la figura de Vladimir Putin, els seus inicis, l'ascens i la manera de governar Rússia durant els últims 22 anys és senzillament espectacular. La periodista s'ha envoltat de testimonis directes que han treballat amb el president soviètic o bé han estat víctimes de les seves decisions al llarg dels anys que els ha convertit en pròfugs, criminals a ulls del Kremlin o senzillament pobres de la nit al dia.

"Los hombres de Putin. Cómo el KGB se apoderó de Rusia y se enfrentó a occidente" és un relat esfereïdor que ajuda a entendre millor la figura d'un dels homes més poderosos del món que combina un caràcter poruc, un síndrome d'inferioritat notable, una gran ambició, un narcisisme petulant i un gran odi envers Europa. En els diversos passatges del llibre descobrim un Putin dins el KGB que no era més que un simple pelacanyes i com, posteriorment, darrera l'alcalde de Sant Petersburg va iniciar una meteòrica carrera fins assolir el poder.

Putin és conscient de que no mereixia governar, que no tenia les qualitats ni actituds adients per a fer-ho i que, en un món just, avui seria un simple escombriaire (amb tots els meus respectes pels treballadors de la brossa). És per això i com n'és de conscient, que es comporta com un gàngster low cost però de conseqüències multimilionàries. Són especialment interessants els capítols dedicats a Jodorkovski; la manera en que es van crear els oligarques; l'aparició de Boris Yeltsin que va comportar la fi del comunisme; el relleu amb Putin; els atemptats de bandera falsa per justificar la guerra amb Txetxènia o bé la relació amb Trump.

Belton cobreix amb absoluta magnificència tots els períodes més importants de la història moderna de Rússia i confirma que el regnat de Putin, lluny de temperar-se, va camí d'incrementar tots els conflictes que tingui a l'abast. Faltarà veure si el planeta peta abans pel canvi climàtic o bé per culpa de Vladimir Vladimirovich.