El racisme intrínsec dels humans

Títol: Afropean
Autor: Johny Pitts
Editorial: Capitán Swing
Pàgines: 440
ISBN: 9788412457841
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- El periodista britànic Jonhy Pitts presenta l'assaig "Afropean", un projecte iniciat anys enrere que compta amb un web per a recollir testimonis de com Europa tracta als seus ciutadans de pell fosca en un intent per radiografiar quins països del vell continent tenen més tendència a castigar els demés per motius de raça.

En el transcurs del llibre Pitts narra els seus viatges per diverses capitals, iniciant l'aventura a París i acabant a Lisboa, passant per Brussel·les, Amsterdam, Berlín, Estocolm, Moscou, Marsella i la Costa Blava. El resultat del mateix no és gens sorprenent; totes i cada una d'aquestes urbs tenen guetos on s'hi apleguen la major part de la comunitat africana que viuen en uns barris deshumanitzats, plens de pobresa, violència i criminalitat.

Tanmateix l'autor conflueix amb ciutadans que li ofereixen la seva particular visió en primera persona per acabar amb la conclusió de que tota la humanitat és racista. No només blancs amb negres sinó també negres entre negres o àrabs entre àrabs. Es donen també casos paradoxals com el gir de 180 graus que ha experimentat Rússia, un país on durant l'època del comunisme de Stallin els africans eren molt benvinguts i se'ls concedien nombroses beques per a estudiar, com uns camarades més. Actualment són perseguits, escopits, apallissats i assassinats en ple carrer davant la permissiva mirada de la policia que ho permet.

També sorprèn el testimoni d'Estocolm a Suècia, un país anomenat de "la pau" però que resulta ser el tercer màxim exportador d'armes del món, després d'Israel i Rússia, on Alfred Nobel (qui dona nom als premis de la Pau, la Literatura, les Ciències, entre d'altres) va ser el descobridor de la dinamita. En veu d'un ciutadà d'origen tunisià, Saleh, els qualifica com els "reis de la doble moral" i que necessiten "esclaus" com ell per a tirar endavant amb la seva economia.

Afropean és una bufetada de realitat sobre la societat Europea (i mundial) que un cop acabada la lectura ofereix la possibilitat d'ampliar experiències i coneixements a través del web, on centenars d'usuaris han enviat les seves vivències en primera persona com a ciutadans de color en altres ciutats com ara Barcelona o Madrid.