D'Àfrica a l'infern

Títol: Barco de esclavos
Autor: Marcus Rediker
Editorial: Capitán Swing
Pàgines: 504
ISBN: 9788412351491
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- El periodista, historiador i assagista, Marcus Rediker publica a "Barco de esclavos" un treball d'investigació profundament exhaustiu sobre el tràfic de persones des del continent africà fins a Amèrica i altres punts del nord d'Europa utilitzant vaixells com a mitjà de transport durant el segle XVIII. Aquella era una època convulsa a la societat britànica, d'on provenien la majoria d'embarcacions i comerciants d'esclaus on els seus cohabitants es dividien entre els partidaris i els detractors d'aquesta pràctica.

Rediker estructura el llibre explicant diversos viatges des del punt de vista dels esclaus, els capitans, els mariners o bé les embarcacions més populars de l'època. Per a fer-ho es serveix d'arxiu marítims, registres judicials, diaris i relats de primera mà escrits pels protagonistes. Tot plegat conforma un text carregat de mort, dolor, injustícia i patiment on es plasma la manera en que homes, dones i nens eren traslladats com si fossin bestiar, en condicions deplorables, en unes galeres plenes de rates, sense espai ni oxigen per a respirar.

La vàlua històrica dels documents presentats és incontestable i posa de relleu la cruesa d'uns comerciants que van veure la part occidental d'Àfrica com una font d'ingressos per a aconseguir mà d'obra que seria venuda posteriorment als Estats Units o les illes del Carib. "Barco de esclavos" és clau per a comprendre els orígens del racisme i el dolor que homes i dones de color porten suportant durant generacions sense un evident final a la vista.