El funeral del continent europeu

Títol: Grand Hotel Europa
Autor: Ilja Leonard Pfeijffer
Editorial: Acantilado
Pàgines: 656
ISBN: 9788418370526
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- A mig camí de la realitat, la ficció i l'assaig, Ilja Leonard Pfeijffer presenta "Grand Hotel Europa", una radiografia de la seva visió envers l'antic continent que és víctima d'una gran decadència i, alhora, dels insofribles turistes de xancletes i pantalons curts que assetgen els seus estats membres dia sí, dia també.

L'autor presenta un hotel amb ubicació desconeguda com un reflex del continent, que ha viscut dies millors i actualment sobreviu gràcies a les rèmores d'un passat històric i ple de nostàlgia convertit en el pati de la resta del planeta on els turistes campen lliurement destrossant el patrimoni. La novel·la, on el mateix Pfeijffer n'és el protagonista, barreja ficció i fets reals amb una gran ambigüitat que d'una banda pretén alliçonar mentre que per l'altra és una simple manera de demostrar la vanitat del neerlandès emigrat a Itàlia.

Pfeijffer, nascut als Països Baixos i que viu des de fa anys a Gènova, és un acèrrim defensor de l'art clàssic que troba bellesa en cada racó però alhora exemplifica com Europa ha deixat de ser el "gran continent" d'altres temps. Per a ell viu de renda amb un llegat patrimonial excels que atrau turistes "low-cost" d'arreu del món, fet que l'enfada, irrita i frustra a parts iguals. Per tal de demostrar el seu punt de vista dialoga amb diversos personatges amb l'excusa de fer un documental i, aquests, disserten àmpliament sobre els perills del turisme a Itàlia, Holanda o la Costa Brava (amb menció a Lloret de Mar inclosa).

L'escriptura és extraordinària, com també la documentació sobre Caravaggio, Venècia, la música clàssica o els entrellats culturals d'Abu Dhabi. Pfeijffer presenta a "Grand Hotel Europa" fins a quatre relats combinats; la història d'amor d'ell amb Clío -una femme fatale cultivada i insuportable-, la recerca d'un quadre perdut del segle XVI, les seves experiències a l'hotel i la relació d'Europa amb el turisme.

Aquesta és una lectura imprescindible i sorprenent de la mà d'un fatxenda megalòman que fascina i fastigueja a parts iguals.

Puntuació: 4 sobre 5