Cometent adulteri amb la parella del teu pare

Títol: Niño quemdo
Autor: Stig Dagerman
Editorial: Nórdica Libros
Pàgines: 324
ISBN: 9788418451843
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- L'editorial Nórdica Libros presenta un dels treballs més mítics de Stig Dagerman, l'escriptor prodigi d'inicis del segle XX que entre els 21 i els 26 anys d'edat va escriure quatre novel·les, quatre dramatúrgies, una col·lecció de relats curts i nombroses cròniques i reportatges, entre ells el més coneguts de tots; "Tardor alemanya" on narrava la recuperació del país germànic després de la Segona Guerra Mundial.

Aquest jove, que es va suïcidar als 31 anys, va plasmar als 25 "Niño quemado", la immersiva història d'un jove resident a Estocolm que pateix la prematura i inesperada mort de la seva mare (Alma) mentre que, el progenitor (Knut), comença una relació amb una dona més jove (Gun) de la qual el protagonista (Bengt), n'acaba mantenint una relació amorosa furtiva a esquenes del pare i la seva promesa (Berit).

La novel·la és una successió de fets encadenats que submergeixen el lector en una atmosfera freda i carregada de tristor. Dagerman va redactar-la en només sis setmanes després de publicar "Tardor alemanya" i ser enviat a França per narrar la postguerra al país francòfon. Malauradament el jove escriptor es va blocar i va ser incapaç de redactar una sola línia, incomplint el contracte amb el diari que l'havia reclutat. El resultat va ser "Niño quemado", on combina les seves experiències personals (es va embolicar amb la seva sogra), les teories de Freud i el complexe d'Èdip per a parir el que es considera la novel·la dels anys 40 més destacada.

És, sens dubte, una joia de la literatura nòrdica que t'estripa i encoratja a conèixer més sobre la vida i treballs del jove Dagerman.

Puntuació: 4 sobre 5