El dolor de l'addicció

Títol: L'imperi del dolor
Autor: Patrick Radeen Keefe
Editorial: Periscopi
Pàgines: 720
ISBN: 9788417339739
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Que els EUA són un país en decadència des de pràcticament la seva fundació és àmpliament conegut i acceptat, però Patrick Radden Keefe posa al descobert a "L'imperi del dolor" una saga familiar que empetiteix a qualsevol dictador o assassí més popular de la història. La família Sackler són els inventors d'un dels analgèsics pel dolor més populars del món anomenats OxyContin, unes pastilles opiàcies que van tornar addictes milions de ciutadans i matar a centenars de milers. 

Aquesta és la història de com tres germans arribats a la "terra promesa" a inicis del segle XX van crear un imperi farmacèutic amb ingeni, manipulació i una gran perversió. Si bé inicialment els seus medicaments no eren nocius, sí que els va servir per a crear una pauta de treball per a promocionar-los a través d'agències de comunicació (o màrqueting) per tal de convèncer a metges i pacients que en fessin ús. Anys més tard, la segona generació dels Sackler van idear l'MS Contin, unes pastilles per al dolor dirigides als malalts de càncer. Amb tot, es van adonar que podien crear una nova formula i fer-la apte pels milions de persones que patien dolor crònic (mal d'esquena, reumatisme, artrosis, fibromiàlgia,...) donant pas a l'OxyContin que, combinat amb tècniques de pressió, propaganda i suborns, seria àmpliament receptada pels metges d'arreu del país.

Poc després els seus consumidors es van tornar addictes/drogodependents, cercant desesperadament majors dosis o bé arribant a l'extrem d'esmicolar les pastilles per a esnifar-les o injectar-les en vena per aconseguir un efecte més ràpid. La permissivitat de la FDA (Administració d'Aliments i Fàrmacs), el govern nord-americà, fiscals i jutges, ha desencadenat en la destrucció de nombroses vides i famílies.

Keefe ofereix un retrat al detall dels membres del clan familiar i com el seu altruisme en el món de l'art contrastava de forma esgarrifosa amb una immensa manca d'empatia per les vides dels consumidors d'aquest medicament.

Aquesta és una lectura obligada per a descobrir una de les cròniques més amagades i increïbles de la història del narcotràfic mèdic que va generar la major crisi sanitària mai vista durant més de 20 anys.

Puntuació: 5 sobre 5