La policia no és la solució

Títol: El final del control policial
Autor: Alex S. Vitale
Editorial: Capitán Swing
Pàgines: 344
ISBN: 9788412281859
Compra aquest llibre

Marc Estarriola.- Quins són els inicis de la Policia? Qui va decidir la seva creació? Amb quines intencions? Són una solució a la societat o part del problema? Estan prou preparats per fer front al que se'ls encomana? Aquestes són algunes de les preguntes que el lector es pot fer i que trobaran resposta a "El final del control policial" d'Alex S. Vitale, una radiografia profunda de les forces de seguretat nord-americanes i que en alguns casos és extrapolable a la nostra policia.

L'autor desgrana els usos de la força repressiva a les escoles, en la lluita contra la droga, la prostitució, les fronteres, els furts al carrer,... i ho fa aportant dades, estadístiques i casos reals que són reveladors. Bàsicament Vitale posa de relleu la poca efectivitat de la policia a l'hora d'evitar crims i com moltes vegades la seva presència no fan sinó empitjorar la situació. Els perfils racials o com el racisme és patent en el cos policial; la corrupció dels agents que entren dins el circuit de la compra/venda de drogues; la coacció i el xantatge sobre les dones que exerceixen la prostitució; la negligent mà esquerra amb els alumnes d'instituts que acaben expulsats, a la garjola o morts a trets per una simple baralla al patí,... i un llarg etcètera desvetlla la necessitat de repensar el model policial.

Vitale tira enrere en el temps i recorda com els inicis de la policia van ser ideats per a reprimir les revoltes dels treballadors, evitar les vagues i, més endavant, controlar a nivell polític els ciutadans, expulsar els immigrants i tenir la gent de color a ratlla treballant colze amb colze amb el Ku Klux Klan.

Sens dubte aquest és un assaig que podrà ser revelador fins i tot per a molts agents de la mateixa manera que confirmarà les tesis de multitud d'associacions i fundacions com Iríada al nostre país que posa de relleu els abusos policials des de fa anys.