'ERC a Girona ha fet el que considerava oportú per a defensar els seus drets legítims'

Oriol Junqueras Eurodiputat d'ERC

-Aquests dies està presentant el seu llibre 'Converses amb Oriol Junqueras'. Sobre què li agrada conversar?

Sobre un ampli ventall de temes, a vegades m'agrada conversar molt sobre història del nostre país i també història universal. També sobre economia, filosofia, religió, política, el futur del nostre país, com afrontar la crisi, sobre tipus d'interès, taxes d'atur, sobre Sant Vicenç dels Horts, com desenvolupar la nostra activitat en l'àmbit municipal, sobre la vida i moltes altres coses.

-Tantes coses es parlen al llibre?

Sí tot això en parlem al llibre amb un cert ordre. Primer una reflexió més de caràcter personal, de trajectòria formativa i acadèmica per posteriorment fer una reflexió més de caràcter professional, l'activitat que he desenvolupat com historiador però també com a comunicador als mitjans fent programes de ràdio, televisió… Però fonamentalment sobre la tasca política a Sant Vicenç dels Horts i en el Parlament Europeu. De fet, la idea de fer el llibre va néixer de la voluntat d'explicar als ciutadans de Catalunya la feina que fem en una institució tant important com el Parlament Europeu i al tasca que fem en les institucions d'Europa. Per aquesta raó també vam voler que el llibre comptés amb dos diputats amb els quals hem treballat molt sovint de forma molt mancomunada que són Ramon Tremosa (CiU) i Raul Romeva (ICV). Molt amablement han prologat el llibre.

-Un dels temes que suposo es fa referència al llibre és la independència de Catalunya. Considera que ara mateix està preparat el país per ser independent?

En molts aspectes estem més preparats que mai, tenim una generació d'independentistes més gran de totes, molt ben preparats també per experiència de govern i per tant, això són aspectes molt positius. Tenim una part notable de la nostra societat que diu que votaria 'sí' en un referèndum d'autodeterminació si tingués ocasió de votar i, per tant, el que ens hem de plantejar és si en un moment que, objectivament és tant favorable, serem capaços de culminar aquest esforç secular que fa tres segles esperem. Val a dir que no només és un dret si nó que cada vegada tenim una necessitat més urgent d'aconseguir-la independència també per motius econòmics i socials.

-Històricament Esquerra és el partit que la liderat la proposta d'independència per Catalunya però el darrers vuit anys al govern de la Generalitat ha donat la sensació que no ha volgut avançar gaire en aquesta direcció. No sé si ho comparteix.

Estic convençut que ERC ha avançat tant com ha pogut en els diversos objectius que tenia plantejats. Un altre cosa és que amb 23 i 21 diputats sobre 135 doncs no és fàcil aconseguir tot el que nosaltres voldríem. Per aconseguir-ho ens faria falta una majoria absoluta, que seria més d'un 68 de diputats i els que teníem eren bastant menys. Per tant, si algú volia avançar més ràpid el que hauria d'haver fet és donar més diputats a ERC o convèncer a altres forces polítiques que sumessin amb Esquerra en la voluntat de convocar un referèndum d'autodeterminació. Malauradament no ens han acompanyat prou i no hem sabut guanyar prou la confiança dels ciutadans. Per tant el que hem de fer és posar-nos al servei del país com tantes altres vegades, ser conscients que som un instrument i no un objectiu en nosaltres mateixos. L'objectiu és el nostre país, la seva llibertat, la justícia, la igualtat d'oportunitats, els valors republicans … com a eina que som al servei del país, estar disposat a col·laborar amb tothom que estigui disposat a caminar amb nosaltres en la recerca d'aquest objectiu. Donarem la mà a tothom en aquest compromís que ultrapassa l'àmbit polític i apel·la als ciutadans en tots els àmbits, entitats i associacions. Si som capaços de treballar conjuntament serem capaços d'assolir aquest objectiu.

-No sé si estarà d'acord en que hi ha la sensació que es van perdre les ganes o l'empenta que hi havia en un inici. Ha pogut ser això un dels motius de la davallada d'ERC les últimes eleccions autonòmiques?

T'asseguro que les meves ganes són ara tantes com fa vuit anys, deu o vint i espero que tantes com els menys anys possibles per aconseguir la nostra victòria. No he apercebut en cap cas que els militants d'ERC tinguessin poques ganes d'aconseguir els grans objectius que es plantegen. Si no, no estarien fent la feina que fan i faran. No haurien tampoc assumit la dificultat que, durant molts anys, de ser els únics independentistes del país i quan ningú més ho era, nosaltres donàvem la cara a tot arreu. Aquestes persones es mereixen tot el respecte de la resta d'independentistes i ciutadans del país.

-Com valoraria la tasca portada a terme per Josep Lluís Carod Rovira?

Valoro positivament la tasca desenvolupada per tothom que hagi volgut treballar per la independència del nostre país. En tot cas, el que em correspon és treballar pel futur d'ERC i Catalunya, no per posar-me a valorar el que ha passat exactament en el passat. Per a això ja hi han historiadors i periodistes molt ben formats que faran un diagnostic molt ben adequat però ara la meva feina és la de polític. D'intentar presidir un partit a partir del 17 de setembre que és ERC i per tant la meva feina és parlar de futur, de com ens posem a treballar de la millor manera possible en servei d'aquest futur. Ara bé, estic segur que Carod ha fet aportacions molt notables per la causa del catalanisme polític, l'independentisme i que ha aportat moltes idees importants. El que hem de fer és posar en valor la feina feta i posar-la en valor combinant-la al costat de la majoria del país. Més val que ens posem a treballar junts i deixem de reflexionar sobre el sexe dels àngels (pausa). Els bizantins, mentre discutien sobre el sexe dels àngels van veure com s'ensorrava el seu imperi.

-Parlem doncs de futur que passa per la nova presidència d'Esquerra amb un panorama polític on hi ha força desafecció per part de la ciutadania envers la política. No sé quina pot ser la solució?

Tenim una solució que crec molt evident i clara, els valors republicans. ERC les seves sigles uneix els valors de les esquerres, la societat del benestar, les polítiques d'igualtat d'oportunitats, polítiques inclusives, uneix els valors de la catalanitat, la voluntat, la llibertat, la independència i també els valors republicans. Entenem per valors republicans la igualtat, llibertat i fraternitat expressats en els ideals de la revolució francesa, com també l'americana i la guerra de la Independència dels Estats Units. També entenem valors com la transparència de les administracions envers la ciutadania i la forma que tenen els ciutadans d'interactuar amb ella. El treball, l'esforç, a la feina i als estudis.

-Pel que fa al partit en sí creu que se li ha de donar un tomb?

Cal saber que ERC serveix uns alts ideals com són la independència, l'estat del benestar, les polítiques d'igualtat d'oportunitats, els valors republicans i que aquests objectius els quals serveix Esquerra són prou importants com perquè no calgui canviar-los. En tot cas el que ens hem de plantejar és com construïm confiança envers la nostra ciutadania per ser una força política tant forta com sigui possible i per fer-ho necessitem un discurs intel·lectualment rigorós, planer i emocionalment proper. Podem fer-ho i trobarem la manera d'assolir aquesta confiança.

-Dues últimes qüestions referents a política municipal. No sé si em podria donar la seva opinió sobre la desaparició d'ERC al consistori de Girona. Pot haver passat factura el fet de pactar amb el govern socialista d'Anna Pagans i no amb CiU per forçar un canvi al capdavant del govern?

Estic segur que ERC serveix ideals molt importants, la seva presència és útil pel nostre país i la seva desaparició en una ciutat tant important com Girona és una pèrdua que hem de lamentar. Estic convençut també que la ciutadania ha votat en consciència i la responsabilitat és nostre de recuperar la confiança. Aquest és el nostre objectiu que de moment ha d'assolir la secció local de Girona, la comarcal del Gironès. En aquest moment encara no sóc president del partit, ho seré a partir del 17 de setembre i aleshores em posaré al costat d'aquesta secció local, comarca i regional per intentar ajudar en tot el que sigui possible per reconstruir aquesta confiança perduda.

-Però no entra a analitzar els motius de la davallada.

El que a mi m'interessa saber és com ens guanyem de nou la confiança dels ciutadans, que els expliquem, com treballem al costat de la societat civil, l'empresari….estem encantats que algunes forces polítiques comparteixin amb nosaltres alguns ideals com també estem convençuts que la millor combinació és la que nosaltres representem.

-Així doncs suposo que tampoc em valorarà a nivell d'estratègia si ha estat positiu o negatiu recórrer el vot que els mancava a ERC davant la Junta Electoral, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Tribunal Suprem.

Estic encantat de valorar tot el que m'has preguntat i de fet considero que les respostes donades valoren adequadament les preguntes que em feies. Per tant, en aquest cas, estic segur que la secció local de Girona ha fet l'oportú per a defensar el que eren els seus drets legítims. Estic molt content que la CUP i altres formacions que comparteixen els nostres objectius hagin obtingut un bon resultat. Tinc molts ex alumnes a la CUP i els desitjo molta sort.

-Però no creu que han quedat malament davant l'opinió pública?

Estic convençut que si ERC a Girona ho ha fet és perquè creia que havia de fer-ho per defensar els seus interessos. En tot cas estic molt content que hi hagi altres formacions que comparteixen amb nosaltres alguns dels nostres objectius que també obtinguin bons resultats. L'important és el que fem a partir d'ara i estem disposats de treballar amb tots aquells independentistes que persegueixen els valors d'Esquerra. Si en això podem coincidir amb altres formacions polítiques com ha estat el cas del Parlament Europeu amb el diputat de CiU i el d'ICV, perfecte.