'No m'he trobat gaire gent que vulgui que reeditem el tripartit amb el PSC'

Blanca Palmada Candidata d'ERC a l'alcaldia de Girona

Si li sembla comencem parlant de les enquestes que han aparegut aquests darrers dies als mitjans de comunicació on es marca un descens d'Esquerra que passaria, segons la última publicada pel Periódico, de 4 a 2 escons. Quina és però la sensació que té vostè?

La sensació és que el nostre mínim és el tres que, admeto que podem baixar, però la meva sensació és més positiva. És a dir si en aquestes enquestes, ben mirades,  observes l'intenció de vot directe són molt semblants en les dues enquestes amb un 5,1% i un 5,6%. Aquestes prediccions no serveixen per a res però són menys bones en el cas dels partits més petits a l'hora d'endevinar-ho amb un major marge d'error. El perfil de la nostra gent no està a casa esperant a que els truquin a través d'un telèfon fix. Crec que hi ha molts elements que determinen al votant d'Esquerra que fa que les enquestes en general es quedin sempre per sota. També tenim votants nous que estan insegurs i per tant soc bastant optimista a no ser que passi alguna cosa rara. Com que el panorama està tan canviat i no sabem com reaccionarà la ciutadania amb el canvi de candidat del PSC i l'expectativa d'un possible canvi a l'alcaldia crec que hi ha marge per tot. Veig el terra però no el sostre.

Tem una fragmentació del vot amb Solidaritat Catalana per la Independència i la CUP?

Solidaritat amb la CUP tenim en comú la independència però d'altres que ens diferencien. Volem anar a l'Ajuntament a governar i resoldre problemes i aquestes altres formacions no sé exactament quin és el plantejament. A vegades parlen de com governen els altres i no com ho faran ells. Veig moltes diferencies de plantejament a banda que agafem seguretat amb la idea que tenim 80 anys d'història amb perspectiva de renovar-nos i que el partit s'obri. Per tant, potser no em deixo impressionar fàcilment per aquestes altres formacions. Al partit hi cap tot i l'independentisme necessita concentració ara bé, si hi ha diferències molt importants no les passem per alt.

Parlava que el seu interès és governar i ara mateix un dels temes més polèmics és el que fa referència a les retallades. Com penseu fer-hi front des d'ERC?

Primer hi ha una feina d'explicar bé els problemes. Ens trobem en una situació de molta demagògia i s'amaga el relat objectiu dels fets. Un exemple és Ryanair. La candidata socialista (Pia Bosch) li retreu a Carles Puigdemont (CiU) que la Generalitat no hagi arribat a acords i en canvi Puigdemont li retreu a Bosch que AENA no traspassi l'aeroport i no deixi els beneficis aquí. Totes dues coses són veritat. Tenim el greuge que ens fa l'Estat més el que ens fa la Generalitat. Amb una part de la pel·lícula no resoldrem el problema i, per tant, la primera feina és una explicació sense interessos pel mig i objectiva per portar les coses en una racionalitat. La segona és, sobre la base dels fets exposats; unitat per defensar Girona.

Perquè amb el tema de Ryanair la solució exactament per on passaria?

Són totes dues coses. Immediatament l'acord. Em fa gràcia quan la candidata socialista diu que 250 milions d'euros no és gaire assegurant que ho hem de comparar amb el pressupost de la Generalitat i que això era "xavalla". Però aleshores com quedem? Doncs la Generalitat ha de tancar un acord immediatament i també evitar que AENA es quedi amb tots els beneficis generats per les taxes de l'aeroport. Perquè s'ha de quedar amb tots? La gent ha de ser molt conscient que quan compren un bitllet de Ryanair saben que alguna vegada les taxes són majors que el preu del bitllet. Totes aquestes taxes van a AENA i això va produir l'any passat un benefici net de 19 milions d'euros a l'Aeroport de Girona. Aquests diners han anat per compensar el dèficit d'altre aeroports de l'Estat espanyol. Què faríem amb aquests diners? Immediatament tancaria l'acord amb Ryanair i baixaria les taxes perquè a tothom li sortís a compte volar a Girona i no pas a Barcelona. Ara mateix es fa política amb les taxes i si les nostres són semblants a les de l'Aeroport del Prat, doncs tothom marxa allà. Hem de ser competitius i fer una política comercial com amb qualsevol negoci, sempre i quan et puguis administrar tu i ara el que fan és matar-nos la gallina dels ous d'or, ens escanyen per alimentar altres bandes fins que entre uns i altres s'hauran carregat l'aeroport.

Pel que fa a l'Hospital Josep Trueta que caldria fer?

Amb el Trueta costa en temps difícils com ara mantenir la moral alta però crec que hem de pensar a 25 anys vista. Què volem? Un Trueta com el que hi ha ara una mica reformat, pintat… s'aguantarà de veritat i donarà la categoria d'assistència que requereix Girona? Hem de pensar que cal un canvi? Aquest seria un d'aquests casos i fa falta un nou Trueta. També he sentit a dir que s'han d'abaratir costos. Espero que el projecte s'hagi fet sense despeses excessives però si hi ha alguna cosa a abaratir, evidentment s'haurà de fer. Que hi hagi una actualització de les instal·lacions hospitalàries pel que fa a equipament mentre no es construeix el nou Trueta, amb un nou pla sabent que arreu d'Espanya hi ha equipaments molt importants i molt menys merescuts que el Trueta. Girona és una de les ciutats amb més activitat de les capitals de l'Estat i que ha fet una contribució molt important en impostos. Per tant, no siguem tant prudents a l'hora de gastar el que vindria d'aquests impostos, tan a l'Estat com a Catalunya. Per tan, que el primer pagui el tren i el segon l'hospital perquè això s'ha avançat amb impostos, aquí ningú regala res.

Quina és la Girona que li agradaria?

Una Girona que té autoestima, que mira les coses bàsiques, que no és falsa ni pretensiosa, que no està inflada. Una Girona amb vida de qualitat basada amb les coses planeres, les persones… dins una vida molt fonamentada en activitats bàsiques com poden ser parlar, llegir, passejar, estudiar, treballar. Una Girona sense una façana i realitat que amaga si no que tota ella sigui una experiència per viure.

ERC va estar juntament amb ICV companys de govern amb el PSC aquest últim mandat un dels més convulsos a nivell social. Quina valoració en fa de la gestió municipal per part del grup socialista?

Hi ha coses que s'han fet bé i en general la gent està satisfeta per com va la ciutat però a vegades costa de dir que en aquesta situació hi hagi hagut un paper important de l'Ajuntament i més aviat es diu que la cosa va bé malgrat l'Ajuntament. Clarament estaria molt en contra de com han anat les polítiques d'urbanisme, també de mobilitat, no s'han complert els compromisos i s'han generat unes despeses als ciutadans injustificables com el Xale Tarrús. No s'ha mogut la gestió d'urbanisme ni per una planificació ni interès public, ha anat a batzegades i a vegades s'ha volgut buscar la satisfacció d'interessos privats o atendre ciutadans molt concrets que sovint no eren petits propietaris. Per tant, crec que hi ha hagut una gestió molt dolenta. També soc molt crítica amb cultura, hi ha hagut una acció bastant sectària i de façana juntament amb falta d'autoestima. Això de voler ser segona capital de Catalunya, amb un auditori i una programació perquè tothom parli de nosaltres i això és igual. Quin servei ens fa? Considero que és molt important portar els temes amb autoestima i els primers a quedar satisfets han de ser els ciutadans de Girona i no cal anar a enlluernar altre gent. La política de façana s'ha vist molt en això de fer venir el ministre Gabilondo o l'Odón Elorza (sospira) mirem-nos entre nosaltres i ens entendrem més ràpid. Ens agrada el que hem fet? No ens agrada? Com ho podríem fer millor?

Amb tot això molt crítica. Pel que fa al dia a dia també ha fallat un tracte de tu a tu amb els ciutadans. És bàsic per la confiança que t'han de tenir. Si penses que ets algú aleshores s'espatlla tot i t'has de posar arran de terra i pensar el que no has fet bé. Hi ha hagut arrogància amb moltes de les actuacions.

I pel que fa a la Diputació?

La diputació sí que soc molt crítica. Vaig al gra i diré que a la Diputació i al Consell Comarcal s'han de fer canvis. D'una banda reduir la part de presidencialisme, de tot allò que sigui prescindible: premis, edicions de llibres, tot el que dóna glòria a qui presideix una institució no cal perquè la glòria ha de ser primer pels Ajuntaments que és la votació directe i on cal destinar els recursos als alcaldes perquè responguin. Tan els  Consells Comarcals com les Diputacions són de segon ordre, els ciutadans no saben com premiar ni com castigar perquè és una cosa molt indirecte i això genera dubtes. Per tant, reduir el presidencialisme i si la gent no sap qui és el president o la presidenta de l'entitat aleshores haurem fet bé la feina perquè no cal que ho sàpiguen.

Les Diputacions tenen unes competències i aquestes les han de continuar fent però en tot allò que és subvenció als Ajuntaments és important que no sigui una subvenció condicionada. Quan estas governant i no t'ensurts perquè estas amb l'aigua al coll que a sobre et vingui diners per fer tal cosa que, per tu, no és prioritari, és una broma de mal gust. Els diners han de venir lliures perquè és un moment que hem de fer miracles per buscar la manera de tapar forats i atendre a la gent. Aquestes institucions de segon ordre no són ben bé la democràcia.

Caldria doncs aprimar l'organigrama?

És que com a efecte immediat d'això que explico és que s'aprima. M'agradaria que una bona part dels recursos i l'activitat fossin unes reunions amb uns documents excel i molt de sentit comú, sense partidismes, atenent tots els ciutadans i Ajuntaments. Si alguna estructura es pot aprimar són aquestes de segon nivell.

Si li sembla fem un mica de política ficció. En aquests moments tenim una enquesta activa a AraGirona.cat on hi han participat més d'un centenar de persones i allà intenten predir quina és la opció de govern que creuen sortirà escollida. La més votada ara mateix és que es formaria un nou tripartit amb CIU, ERC i ICV. Com ho veuria això?

Aquí puc dir, a banda de la nostra visió sobre la impressió que teníem que els socialistes havien tocat fons i que no havien trobat manera de remuntar-ho és així. Hauria pogut passar un miracle i no ha tingut lloc amb una regeneració. El partit socialista té gent per a fer-ho però no ha estat així. Si no acabem pactant amb el PSC que ningú ens culpi a nosaltres perquè l'esforç de part seva no s'ha fet. Amb CiU he de dir que no som el mateix en absolut. Esquerra és un partit que busca solucions de veritat i no vol fer bullir l'olla per deixar-ho tot com està així que les dificultats de treballar amb convergència les veig totes. Però finalment, depenent de quina responsabilitat ens donin els ciutadans haurem de plantejar un d'aquests socis. La meva enquesta al carrer també va en aquesta línia que marca la d'AraGirona i de moment no m'he trobat gaire gent que em digues que hem de pactar amb els socialistes i reeditar el tripartit, això no m'ho he trobat. Em lliguen els resultats. Darrerament sembla que la mateixa Pia Bosch vota això, ho veu tant clar que l'altre dia va dir que si no era la llista més votada ja no voldria formar govern. Les enquestes no fan preveure que sigui així i sembla una retirada abans d'hora. Ens sentim responsables de defensar els interessos d'esquerra però també del conjunt dels ciutadans que no tenen altres recursos i tan s'ha de fer si estiguéssim amb el PSC, perquè no tinc clar que ho facin i viuen del vot d'aquesta gent malgrat no veig que els defensin, i amb convergència clarament. Qui defensaria si no els interessos del conjunt dels ciutadans en un govern de CiU? Per tant no ens escaparem però primer hem de saber què volen els ciutadans que fem.

Qüestionari:

Un àpat: Steak tartar
Una beguda: Si parlem d'alcohol he de dir Jack Daniel's
Un llibre: Nabí de Josep Carner
Una pel·lícula: Kill Bill de Quentin Tarantino
Una cita o trobada ideal: en família amb els meus deus germans
El dia més feliç de la seva vida: Quan van néixer els meus fills
El primer que fa al llevar-se: Un cafè    
Una afició: nedar
Un amulet: no en tinc cap
Un ídol: la meva mare
Un desig: descansar