'Hem de treballar perquè el jovent no marxi del poble'

Núria López Candidata del PSC a l'Ajuntament de Campdevànol

Es presenta a l'alcadia de Campdevànol per segona vegada. Creu que l'experiència de govern la pot ajudar a obtenir un bon resultat el proper 22-M?

En el context que ens movem ara s’ha de tenir molta habilitat per poder mantenir tots els serveis que s’han de prestar des d’un ajuntament, i per tant el fet que hi hagi una experiència i una manera de fer que ha donat uns resultats palpables, pot influenciar a un vot més favorable cap a l’experiència i la capacitat de treball que hem tingut.

Inauguració de la piscina municipal, un nou edifici del CAP, evolució del camí ral, inauguració del nou centre cívic..., com ha evolucionat Campdevànol en aquests darrers 4 anys?

Hem aprofitat molt les oportunitats que hem tingut. La crisi té una vessant molt negativa però hem sabut fer-li front. Ara l’obra és molt més econòmica i hem aprofitat per fer-ne molta. Hem aconseguit moltes subvencions i així les empreses que hi treballaven han pogut obtenir feina i mantenir els llocs de treball.

Com valora aquesta última legislatura?

Per mi els regidors d'ICV són companys, per tant ho valoro molt positivament ja que són gent que ha sumat, que m'ho ha fet molt fàcil i hem pogut col·laborar intensament. Tots teníem molt clar quines eren les necessitats del poble i la necessitat present de gestionar els recursos. En aquest sentit hem tingut molt bona sintonia. A més, en Ferran Martínez, que ja ha estat alcalde, amb la seva experiència i la seva manera de veure les coses ens ha donat consell per fer les coses millor.

Quin creu que ha estat el paper que ha jugat l'oposició?

Crec que han jugat el paper que com a oposició els tocava. Han marcat l'equip de govern, però també crec que ha estat un paper una mica trist ja que han fet evident que la seva manera de fer es mou més per un ressentiment i uns atacs personals que no pas per aportar propostes que puguin arribar a funcionar. Una de les coses que més m'han frustrat ha estat arribar a acords a porta tancada amb ells que en públic es desmarcaven. Això et destarota molt la manera de treballar que pots tenir envers l'oposició. Pots tenir una relació de cooperació amb l'oposició com passa en altres municipis, o pots tenir una relació de confrontació com ha passat aquí.

Si es dóna l'opció de pactar amb ICV, ho faria?

Amb Iniciativa sí, sense dubtar.

Descarta pactar amb CiU?

Personalment, m’he trobat amb situacions desagradables. Si hi hagués un programa de treball establert i la gent complís amb el que diu seria possible. Ara per ara és complicat, sobretot perquè els components de la llista de CIU han portat els temes de l'ajuntament a l'àmbit personal, i és difícil treballar en aquestes circumstàncies.

Com valora el paper del regidor adscrit, Ramon Perearnau, durant la legislatura conjunta?

Semblarà que dic una bestiesa, però jo ho valoro positivament. És una persona que ha donat estabilitat al municipi durant tres anys i mig, cosa que és molt important per poder treballar, i que en el darrer mig any s'ha desmarcat, cosa que jo encara no entenc perquè. Ara fa com una mica la feina bruta de convergència, fent-me atacs personals, etc. Però bé, també m'ha donat l'oportunitat de gestionar un govern en minoria cosa que no havia fet mai i és una experiència més. Ho lamento que ara estigui així la cosa perquè hi ha coses sobre la taula prou importants. I també ho lamento per en Ferran perquè va haver de patir molt quan li van fer la moció de censura. Però bé ha estat durant 3 anys i mig col·laborant amb nosaltres i és d'agrair.

Creu que els resultats de les últimes eleccions autonòmiques poden influenciar a aquestes municipals?

En l’àmbit municipal es coneix més a la persona candidata, crec que no es vota tan al partit ni a la ideologia sinó que es vota a una manera de fer i treballar. Per tant si que hi ha aquesta petita influència de les eleccions autonòmiques però només per aquella gent que sempre vota al mateix partit.

El precandidat per aquestes pròximes eleccions del PP s'ha fet enrere per unes suposades amenaces. Creu que pot aparèixer una quarta força política?

No és descartable. A Campdevànol s’havien arribat a fer fins a set llistes per a unes eleccions. No obstant, penso que no és fàcil presentar-se, formar una llista d’onze persones i tres suplents, tenir els avals que necessaris, algú que et doni suport econòmic per finançar la campanya... és més complexe que el que un es pot pensar.

Seria positiu pel poble que sorgís?

Si dóna estabilitat i aporta bones idees pot arribar a ser bo. Si la seva única funció és figurar i desestabilitzar un possible govern, sigui del color que sigui, ja no és tan productiu.

Què queda per fer?

Tot i que hem fet moltes coses en queden encara moltes per fer. S’ha de desenvolupar tota la llei de barris, cosa que pot donar moltes oportunitats per fer millores a nivell de municipi, s’ha de continuar treballant per què el jovent no se’ns escapi. Com que hem de marxar a estudiar a fora costa molt tornar. Hem de tenir espai pels joves que ja als dotze anys cursen els seus estudis fora de Campdevànol. Hem de fer l’escola nova, s’ha d’aconseguir si és possible fer una secundària. S’ha de treballar per què els avis quan necessitin entrar a una residència no n’hagin de buscar una fora. Hi moltes propostes sobre la taula que s’han de desenvolupar. No sé si amb quatre anys és suficient, perquè són projectes molt amplis, però s’hauria de treballar en aquesta línia.

Qüestionari

Un menjar: L'arròs que fa el meu pare.
Una beguda: L'aigua.
Un llibre: La petita història dels humans, escrit per un amic meu.
Una pel·lícula: Philadelphia, Segurament aquesta pel·lícula va influir a que estudiés dret.
Una cita ideal: Amb el meu company i que no li soni el telèfon.
El dia més feliç de la seva vida: No tinc cap dia puntual de felicitat extrema però el dia que va néixer la meva neboda em va marcar força.
El primer que fa quan es lleva: Rentar-me la cara i les dents.
Un hobby: El Twitter, el bloc, el Facebook.
Un amulet: No en tinc.
Un ídol: No tinc ídols, tinc referents. Els meus pares són els primers i després agafes coses de la gent que t’interessen.
Un desig: Que vagin bé les eleccions i que s'aconsegueixi més normalitat a la política de Campdevànol, guanyi o no les eleccions.