'Espero que ideologies com la de PxC no arribin mai a tenir representació'

Enric Pérez Cap de llista del PSC per Ripoll a les eleccions municipals

Es presenta a l’alcaldia de Ripoll per segona vegada. Creu que l’experiència de govern el pot ajudar a obtenir un bon resultat el 22-M?

L’experiència, com tot a la vida, és important. Ja fa vuit anys que sóc dins el món de la política municipal com a regidor i aquests darrers, amb presència a l’ajuntament i al consell comarcal, han fet que tingui ara una important visió de futur. Durant aquests anys la gent m’ha conegut, han vist el tarannà que tinc per tirar endavant diferents polítiques i ara espero que els ripollesos hagin vist en mi una persona treballadora, que té un compromís important amb el poble i que sempre prioritzo els seus interessos davant dels meus propis. A les eleccions anteriors era encara molt jove i no massa conegut. Les eleccions del dia 22 de maig les afronto amb més experiència i maduresa.

Com creu que ha evolucionat Ripoll en aquests últims quatre anys?

El nostre poble prové d’una tradició industrial tèxtil i metal·lúrgica molt important, però la regressió que ha fet aquest sector, fa que Ripoll busqui noves oportunitats en altres àmbits.Des de l’ajuntament fa ja vuit anys que vam iniciar un projecte de transformació urbana. El centre del poble estava degradat, gris. Amb la Llei de Barris hem intentat transformar el nucli urbà, tornant a donar-li vida i color. D’aquesta manera, l’àmbit econòmic també creix. La remodelació del centre de la vila, el seu accés per a vianants, l’impuls del comerç incrementen el turisme. Pel que fa al sector de la indústria, l’empresa Sodeca ha comprat sòl a la zona poligonal dels defores de Ripoll (la Barricona), on començarà aviat la construcció de la seva nau a i oferirà nous llocs de feina.

Esportivament s’ha inaugurat aquesta setmana el pavelló municipal de l'’Avellaneda. Apostem per oferir, més que una infraestructura, unes instal·lacions que a través del l’esport aportin benefici econòmic i faci del poble un lloc referent de la tecnificació esportiva. El desdoblament de la C17, a més d’obrir-nos noves comunicacions, ens permet estar a molt poc temps de l’àrea metropolitana i fa que Ripoll sigui una localitat accessible. Tot i que hem de mantenir i mantenim l’activitat industrial, Ripoll, mica en mica. va encarant-se cap aquests altres sectors.

Museu etnogràfic, nova biblioteca, centre d’acollida, nova escola de música... parli’ns una mica de la innovació cultural al poble.

A més de ser una zona amb alt patrimoni històric, Ripoll disposa també de nous equipaments culturals, com la nova biblioteca o els annexos de la mateixa, on es reuneixen les entitats de teatre, cant coral, tallers de pintura i esplais. Hem potenciat també l’escola de música comarcal. A través de totes aquestes activitats i espais la gent que viu a Ripoll pot tenir una millor qualitat de vida i intentem que els joves que van a estudiar fora de la vila tornin amb talent un cop hagin finalitzat els estudis.

Com valora els últims vuit anys de govern en coalició?

Puc fer una valoració positiva del govern d’esquerres que hem tingut a l’ajuntament aquests últims vuit anys. Des del PSC hem aportat serietat, rigor, esforç, responsabilitat i molta coherència. Sempre hem treballat amb l’objectiu d’aportar estabilitat al govern municipal. Un poble que es desequilibra no avança. Per això nosaltres, malgrat ser minoritaris, hem treballat sempre a favor de Ripoll, deixant els interessos partidistes enrere.
Amb els companys d’ERC hem treballat colze a colze, en benefici de Ripoll. El govern d’esquerres a Ripoll és una història d’èxit.

Si hi hagués altra vegada la possibilitat de pactar amb ERC es tornaria a fer?

Tot i que es diu que la política no entén d’amistats amb Esquerra i amb l’alcaldessa, hi ha hagut una bona relació. Crec que és absurd i poc intel·ligent tancar-se portes, sóc dels que pensa que amb els resultats sobre la taula el que cal és agafar els programes electorals i intentar avenir- se amb el partit que té un programa i perspectives pel poble més semblants als nostres interessos. Per fer qualsevol tipus de plantejament, però, cal esperar el dia 22 de maig a les 10 de la nit.

Per tant, no descarta tampoc pactar amb CiU?

Tampoc. Crec que s’arribarà a una política de pactes ja que les majories van molt cares a Ripoll, però cal fer una feina acurada com ja vam fer fa quatre anys. És necessari desenvolupar totes les iniciatives que hem anat creant al poble i clar treballar per impulsar l’economia local.

Creu que el resultat de les últimes eleccions autonòmiques poden influenciar a les municipals?

Aquests darrers resultats per als partits d'esquerres no han estat favorables, però en la política de poble el factor humà és molt important. La proximitat hi té molt a veure. Malgrat que CIU pot aprofitar aquests vents favorables, podem i esperem treure un gran resultat.

Ara mateix a l’ajuntament hi ha tres partits: CiU, ERC i PSC. Creu que pot aparèixer una quarta força política?

Bé, en les últimes eleccions ICV va perdre la seva representació, per això som ara tres partits al govern. Si ha d'aparèixer un partit, demano que aporti idees noves pel poble. La innovació és sempre benvinguda. Em preocupa, però, la possible presentació de PxC i espero que ideologies com aquesta no arribin mai a tenir representació.

Els últims quatre anys a més de ser regidor de l’ajuntament ha estat president del Consell Comarcal del Ripollès. Li agradaria repetir el càrrec o només pensa en ser alcalde.

Ara mateix el meu objectiu és ser alcalde de Ripoll. La veritat és que l'etapa com a President del Consell Comarcal ha estat una etapa molt positiva i em sento molt orgullós de tota la feina que hem fet, però em presento per alcalde, que és el que vull ser. Ara bé, com he dit abans segurament hi haurà pactes i no descarto res, ja que el joc de la democràcia dóna per a molt.

Què queda per fer?

Sempre queden moltes coses per fer. Està clar doncs que tindrem pocs recursos econòmics i haurem de treballar molt, sobretot doncs per a disminuir els 600 aturats que hi ha a la nostra vila. En un poble com Ripoll sempre hi ha feina per fer i per millorar.

Preguntes ràpides

Un àpat: La carn dels Ramaders del Ripollès i alguns productes làctics autòctons.
Una beguda: Una cervesa ben freda a l'estiu.
Un llibre: El viejo y el mar de Hemmingway.
Una pel·lícula: Guerra y Libertad.
Una cita o trobada ideal: Sopar amb bona companyia a l'entorn dels Pirineus o de la Costa Brava.
El dia més feliç de la seva vida: El dia que em vaig casar.
El primer que fa al llevar-se: Anar el lavabo i... rentar-me la cara.
Un hobby: L'esquí, el bàsquet i la música.
Un amulet: No sóc gens supersticiós.
Un ídol: No he idolatrat mai a ningú, però admiro personatges històrics com Ghandi, Che Guevara o Jesucrist.
Un desig: Ara per ara, guanyar les eleccions.