Camí del 22 de maig

Aquesta matinada s'ha donat el tret de sortida a la campanya electoral de cares a les eleccions municipals del proper 22 de maig. Per alguns municipis aquesta no deixarà de ser una campanya com qualsevol altre, sense sorpreses ni imprevistos, mentre que en d'altres es percep una calma tensa. Un exemple d'això és a Girona, on es podrien posar fi a 32 anys de govern socialista. El candidat de Convergència i Unió (CiU), Carles Puigdemont, centrarà tota la seva campanya en intentar fer veure als gironins que ha arribat "l'hora del canvi", explicant que 32 anys són masses per estar al capdavant d'un consistori. Puigdemont, tot un exemple de candidat 2.0, ha iniciat la precampanya de la mateixa manera que la seva principal rival, la candidata del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Pia Bosch, i no és altre que treballant molt dur des de principis d'any.

Bosch s'ha trobat a les mans amb un projecte desgastat, i és per aquest motiu que des del passat mes de gener intenta guanyar-se la confiança de tots els gironins amb conferències, reunions, trobades, esmorzars, sortides i diàlegs. Si finalment el PSC no resulta guanyador el 22-M a Girona ningú podrà dir que ha estat per culpa de la candidata, en tot cas, serà d'Anna Pagans, la qua s'ha guanyat les antipaties de molts veïns afectats per les obres del TAV o la manera en que ha gestionat altres assumptes que incideixen en la vida quotidiana dels ciutadans.

La cursa d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) per tal d'obtenir l'alcaldia va començar amb certa polèmica. La substitució de Cristina Alsina per Blanca Palmada no va sentar-li gens bé a la primera però, malgrat tot, va fer el cor fort i ho va entomar amb gran esportivitat. En declaracions a AraGirona.cat, Alsina va mostrar-se contrariada per la decisió de l'Executiva Local però va prometre seguir treballant més enllà del 2011. Aquesta precampanya ha servit per veure que Palmada no s'ha presentat per passejar-se pels debats. Té iniciativa, empenta i més enllà de paraules buides també sap fer propostes pel bé comú de la ciutat.

Iniciativa per Catalunya Verds (ICV-EUiA) repetix amb Joan Olòriz, que ja li va donar bons resultats a l'anterior campanya. Faltarà veure si també patirà el desgast típic d'estar dins el govern amb PSC i ERC o bé mantindrà els resultats del 2007. Així i tot, la sensació és que podrien perdre un regidor. 

Tots ells han treballat dur preparant-se la campanya per mantenir-se on són i, fins i tot, guanyar-se algun vot més. Tanmateix existeix una formació política que porta quatre anys treballant a l'ombra, dia rere dia, per conèixer quines són les necessitats reals dels ciutadans i estudiar de quina manera es podrien eradicar les mancances dels barris més castigats. La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) amb Jordi Navarro al capdavant és aquest partit. Els independentistes han deixat enrere la imatge de ser una colla de joves eixelebrats amb poques ganes de treballar i moltes de fer-se notar amb manifestacions, crits i pancartes. Avui en dia, la CUP és vist com un partit seriós, decidit i capaç de liderar.

Una enquesta (encara en curs) a AraGirona.cat assenyala que els ciutadans creuen que reeditarà el tripartit a Girona, però aquesta vegada liderat per CiU en comptes del PSC. Que ningú s'equivoqui. Enguany la CUP també jugarà un paper important ja que podria treure fins a dos regidors i participar activament dels pactes post-electorals. 

S'apropa el canvi?