Anna, tanca la porta en sortir

El passat mes de maig AraGirona.cattitulava 'El PSC ja pensa en Pia Bosch per substituïr Anna Pagans', avançant en exclusiva la notícia que ahir va sorprendre la majoria de gironins. Ja aleshores tot semblava indicar que els resultats de la consulta independentista celebrada a Girona podrien portar conseqüències a nivell polític. És evident que amb aquelles votacions no es decidia el futur de l'alcaldia de Girona però sí que és cert que el PSC va generar un important flux d'opinió contrari a la celebració de les mateixes. Mentre alguns deien que no era bo votar a favor la independència d'altres asseguraven que ni tant sols pensaven participar, menyspreant un ampli col·lectiu de la ciutadania que va suar sang per poder organitzar les consultes del 25 d'abril.

El resultat va esdevenir aclaparador; els sobiranistes van aconseguir mobilitzar 16.055 persones, prop d'un 50% més que els 11.279 suports que va obtenir Pagans el 2007. El treball conjunt en campanya que llavors van realitzar CiU i ERC, amb cartells comuns i mítings conjunts, escenificava llavors que el canvi a Girona era possible.

Les primeres reaccions a l'anunci de Pagans no s'han fet esperar i el candidat de CiU, Carles Puigdemont, s'ha afanyat en qualificar l'actual govern de sustentar-se en un model 'exhaust'. El convergent considera que després de 32 anys de socialisme al capdavant de l'Ajuntament de Girona, ara toca un canvi. Segurament no és l'únic que ho pensa i molts ciutadans també ho veuen de la mateixa manera. 

Joaquim Nadal s'ha afanyat a lloar la tasca de l'alcaldessa al capdavant del consistori des de que s'en va fer càrrec el juny de 2003. Tanmateix, és perfectament conscient que la socialista ha estat incapaç de promocionar la feina generada a la ciutat els darrers anys, com tampoc ha sabut atorgar-se el mèrit dels projectes iniciats durant els anteriors mandats. Aquesta poca traça no ha passat desapercebuda per ningú i moltes són les veus que asseguren que el mateix Nadal ha tallat el cap a Pagans amb una destral d'or mentre li somreia a la mort, emulant la millor versió de Shakespeare. 

La mort política d'Anna Pagans dóna entrada a Pia Bosch, sens dubte un dels grans valors socialistes però que no va poder demostrar la seva vàlua les darreres eleccions al Parlament, eclipsada per un omnipresent Nadal que la va cobrir amb la seva allargada ombra. 

Joanne Harris parlava de 'vents de canvi' a la seva obra més coneguda. A Girona tot sembla indicar que ja han arribat i mentre uns es freguen les mans esperant les properes eleccions municipals, d'altres recullen els estris al despatx alhora que es preparen per abandonar el consistori.