El projecte de condicionament del castell de Montjuïc de Girona s'encareix per segona vegada

El preu dels materials ha fet necessari revisar el projecte que ara costarà 309.304,70 euros

L'Ajuntament de Girona ha aprovat aquest mes de juliol a través de la Junta de Govern Local una segona revisió de preus del projecte de condicionament de l'espai entorn de la cisterna del Castell de Montjuïc com a espai escènic a l'aire lliure que també inclou l'adequació del camí d'entrada i el condicionament, restauració i conservació de la porta d'accés sud al monument. Amb tot, el projecte que es va presentar el 2019 ha passat dels 133.061,24 euros inicials als 309.304,70 (IVA inclòs) finals, passant per un primer increment el 2020 de gairebé 125.000 euros, degut principalment a la pujada general dels preus de la construcció i que ara se li sumen 51.586,06 euros més pels efectes de la pandèmia i la guerra a Ucraïna.

En el primer increment del 2020 s'hi van afegir els aspectes tècnics marcats per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Principalment, es tractava de reforçar la porta d’accés a la fortificació per tal de garantir la seva estabilitat, vetllar per la protecció de la cisterna i sotmetre a un control arqueològic totes les actuacions que afectin el subsòl. Un cop aprovada aquesta modificació es tenia intenció de començar les obres l'estiu del 2021 però s'han endarrerit fins a dia d'avui.

El projecte té per objecte consolidar el recorregut que uneix l'aparcament i la zona verda amb l'accés sud de la fortalesa, amb la intenció de potenciar el circuit que connecta el Barri Vell amb el de Montjuïc a peu. A més, es preservarà la vegetació existent i se'n plantarà de nova de baixa alçada en una zona de 2.222 metres quadrats. També s'actuarà al pati d'armes (on hi haurà l'escenari d'uns 240 metres quadrats) i al fossar, que incorporarà unes grades.

El castell de Montjuïc està declarat com un Bé Cultural d’Interès Nacional i qualsevol actuació que s’hi porti a terme ha de passar per la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. Així doncs, el projecte de condicionament del castell, redactat per l’arquitecta Ricard Turón, va ser traslladat en aquest ens, el qual va determinar un seguit de requeriments. Davant d’això, el consistori va encarregar dos estudis per tal d’avaluar detalladament les estructures de la coberta de la cisterna i de la porta d'accés al castell de Montjuïc, així com per realitzar un control arqueològic.

Tots aquests aspectes es van incorporar el 2022 en el projecte que no ha rebut més modificacions. Per una banda, es reforçarà la porta d’accés principal al castell per tal de garantir la seguretat dels visitants, ja que es tracta d’un punt clau en el recorregut. També es faran treballs de conservació i restauració d’aquest element.

Pel que fa a la cisterna, es va realitzar un estudi per tal de saber quin era el seu estat de conservació i quin pes podia suportar, ja que el projecte contempla col·locar-hi a sobre un escenari. L’anàlisi ha permès definir com ha de ser aquesta plataforma per tal de garantir l’estabilitat i la conservació de la cisterna. També s’ha determinat que tots els treballs que afectin el subsòl, com ara la il·luminació, la pavimentació de les passeres i la creació de les grades al pati d’armes, s’hauran de realitzar sota control arqueològic.

D’altra banda, s’ha acordat que l’espai restarà il·luminat només quan es dugui a terme algun esdeveniment, per tal de reduir l’impacte sobre la construcció. A més, es preservarà al màxim la vegetació existent i en el procés de manteniment es farà sega selectiva, permetent així crear un joc a través de les alçades, espècies i colors de la mateixa vegetació.

"Amb aquest projecte comencem a actuar al castell amb un doble objectiu: fer-lo més accessible a la ciutadania i posar en valor un patrimoni imprescindible per explicar la història de la ciutat", assegurava aleshores l'alcaldessa, Marta Madrenas, el dia de la presentació de la iniciativa al barri el 2019.

"Montjuïc no disposa de cap espai preparat per fer-hi activitats a l'aire lliure i teníem clar que havíem d'aprofitar el castell per dissenyar un espai que dinamitzi el barri i la ciutat", va insistir aleshores Madrenas. Es desconeix la data d'inici de les obres un cop aprovada aquesta modificació.