Les dietes i targetes de crèdit de l'Ajuntament de Besalú, a escrutini

Una plataforma vol posar fi als "rumors d'irregularitats" en la gestió de l'equip de govern

La Plataforma per la Transparència de Besalú, creada formalment el setembre de l'any passat, vol conèixer les despeses i dietes de l'equip de govern des del 2000 fins a l'actualitat tot emparant-se en la Llei de Transparència de Catalunya.

Aquest dilluns han presentat dues instàncies a l'Ajuntament on demanen també accedir als extractes de les targetes de crèdit i dèbit, entre altres peticions. Aquesta plataforma ciutadana ja va reclamar fa mig any que es fessin públiques totes les actes del consistori dels últims 20 anys, una demanda que l'equip de govern ha denegat per "falta de precisió" entre altres arguments.

El municipi està governat per CiU des del 1995 i amb el mateix alcalde, Lluís Guinó. Aquest cop han anat més enllà i han demanat la implicació dels regidors -no hi ha grup a l'oposició- amb un seguit de mesures per promoure la transparència al municipi. Volen posar fi als "rumors d'irregularitats administratives i comptables" i "fer valer" els seus drets com a ciutadans. També els recorden que el partit que representen, CDC, té un codi ètic d'obligat compliment.

Els encarregats de presentar les instàncies han estat el portaveu de la Plataforma per la Transparència de Besalú (TPT), Xavier Masó, i l'advocat que els assessora, Joan Comas. Han demanat poder-se reunir amb l'alcalde, Lluís Guinó, i la primera tinent d'alcalde, Fina Surina, però el batlle no hi era i la regidora estava reunida. Els han proposat omplir un formulari per demanar hora i el seu portaveu ha respost que ho venien fent des de feia sis mesos i que encara no han aconseguit parlar amb cap representant de l'equip de govern.

Finalment, els ha atès la secretària-interventora accidental, a qui han recordat que la filosofia de la plataforma no és anar "contra ningú" sinó "aconseguir les respostes" a les preguntes que es plantegen. "Volem saber perquè en tenim dret", ha afegit Masó, tot recordant que s'emparen a la Llei de Transparència aprovada per la Generalitat el 2014 i el codi ètic i normatiu de CDC, el partit que representa l'equip de govern ja que es van presentar a les eleccions per CiU.

Dissipar els rumors sobre "irregularitats" amb informació

Els membres de la plataforma porten mesos denunciant l'"opacitat" de l'equip de govern i molt especialment de l'alcalde, Lluís Guinó, que també és diputat al Parlament i fins fa poc directiu del PDeCAT. Fa uns dies va renunciar-hi per complir amb el règim d'incompatibilitats i deixar un dels càrrecs institucionals que tenia. Segons ha subratllat Masó, el "grau de transparència" és gairebé nul i en els primers 20 anys d'alcalde - n'és des del 1995- ha "acaparat la majoria de regidories estratègiques, com ara hisenda, comunicació, seguretat i urbanisme". Un municipi, a més, que "no és un bon exemple de bona gestió de recursos públics", ha afegit, tot dient que ha arribat a ser "la setzena població més endeutada per habitant de les 947 localitats catalanes".

Aquesta situació ha generat "rumors" de presumptes irregularitats en la gestió municipal, que ara volen dissipar requerint informació econòmica. El que han fet aquest dilluns es repetirà cada quinze dies on es demanarà informació concreta sobre la gestió municipal. El termini de resposta que estableix la llei és d'un mes, si bé es poden aplicar pròrrogues.

Demanen les dietes i despeses dels últims 16 anys

La instància que va dirigida a l'alcalde, Lluís Guinó, és la més extensa i està formada per set folis. En les sis primeres, recullen l'essència de la Llei de transparència, i a l'última pàgina, quatre peticions molt concretes. D'una banda, que se'ls facilitin les despeses i dietes de l'equip de govern des del 2000 fins a l'actualitat i en cas que no sigui possible, que s'indiquin els motius. De l'altra, volen accedir als extractes de les targetes de crèdit i dèbit amb els respectius justificants i a la comptabilitat de caixa de l'ajuntament amb els justificants de les despeses que s'han abonat en efectiu durant aquest període, la "caixa petita", amb la que es paguen despeses del dia a dia. Des de la plataforma tenen indicis d'un presumpte mal ús de les targetes i de despeses no justificades com ara pàrquings, viatges o dietes de membres de l'equip de govern.

Demanen el compromís dels regidors

Als regidors, se'ls demana que promoguin la transparència en el pròxim ple i els proposen sis actuacions concretes, com ara l'edició d'un butlletí municipal mensual amb informació dels acords de govern, dietes o despeses de l'equip de govern, entre d'alters, i que es faci públic al web de l'Ajuntament. Volen també que es publiqui al web els pagaments mensuals del govern, detallant les factures i conceptes, tal com ja fan altres ajuntaments com el de Castellfollit de la Roca en les seves actes publicades a Internet. I que s'informi a la ciutadania de la data dels plens, unes sessions que reclamen que es gravin en vídeo i es pengin al web.

El compliment del codi ètic i les actes

També exigeixen als regidors que compleixin amb el codi ètic i normatiu de CDC, que obliga a les persones que representen el partit encara que no siguin militants, tot recordant-los conceptes que hi ha recollits com ara la "transparència en l'acció política i envers a militants i ciutadania, retent comptes d'una manera continuada i honesta" , la regeneració democràtica, el bon govern, l'accés a la informació o la rendició de comptes. Si no ho compleixen, diuen des de la plataforma, només hi ha una alternativa, com és "dimitir".

La instància també inclou un qüestionari amb sis preguntes a respondre, entre les quals hi ha saber si han signat el codi ètic, si han cobrat serveis que l'Ajuntament els ha encarregat en la seva professió al marge de la feina de regidor i si creuen que és "democràticament acceptable" que el consistori no hagi publicat les actes de plens, licitació d'obres o decrets dels últims 21 anys. I afegeixen que això comporta que "gairebé un quart de segle de la història política i econòmica del municipi quedi oculta a la ciutadania".

Cal recordar que la publicació de les actes va ser la primera demanda que van fer ara fa mig any, perquè entenien que era una informació "cabdal" per poder preguntar més sobre la gestió. L'Ajuntament els va respondre que es denegava la petició per "falta de precisió", entre altres arguments. Seguidament van presentar un recurs tot dient que no podien precisar més perquè no tenien accés a les actes i a finals de gener el consistori els va desestimar la petició. La secretària interventora els ha explicat aquest dilluns que facilitar-los les actes dels últims 20 anys és un "volum massa gran" per un ajuntament on falta personal i hi ha molta rotació i els ha suggerit que fossin més concrets a partir d'ara. També ha subratllat que totes les informacions, com ara licitacions, es vénen publicant pels canals oficials com és el Butlletí Oficial Provincial.

Per altra banda, la plataforma ha anunciat que portaran el tema de les actes a la comissió de Garantia del dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP). Segons l'advocat que els assessora, el consistori ha penjat unes "45 pseudoactes" dels últims anys com a un "gest" però que en falten moltes més i "moltes de les que s'han penjat són incompletes" com ara que no està signada o certificada pel secretari municipal. La plataforma, que anima als veïns a enviar preguntes al correu tptbesalu@gmail.com o a través del telèfon 684 451 551, adverteix que "ha vingut per quedar-se".