Les mil cares del feminisme

El Festival Temporada Alta va acollir ahir a la nit l'estrena de l'espectacle GRRRLS!!! sota la direcció i dramatúrgia de Carlota Subirós. Quan hom assisteix a un muntatge reivindicatiu sempre té la sensació que s'ha de preparar mentalment per entomar un reguitzell de locucions que de ben segur el remouran per dins i el faran, si més no, reflexionar sobre l'eix central del debat exposat. Ahir, les veus més influents i perdurables del feminisme es van presentar a la sala La Planeta en un muntatge cru, minimalista i reivindicatiu.

Cites de Clara Campoamor, Simone de Beauvoir, Gloria Andalzúa, les Riot Grrrls o Virgina Woolf, entre d'altres, van ressonar amb força entre les parets de les grades i dins el cap del públic. Habitualment estem acostumats a assistir a espectacles feministes on el principal destinatari és l'home com a subjecte a canviar i conscienciar. Ahir es van poder escoltar textos intel·ligents per a homes primaris que, sens dubte, el seu lideratge ha dut a que el masclisme perduri fins a data d'avui.

La força i el rerefons que desprenen els discursos i manifestos escollits per Subirós, deixen en evidència la precària voluntat masculina per entendre, respectar i valorar un gènere que, d'ell mateix, només es diferencia d'un simple cromosoma. No obstant, a mesura que l'espectacle avança aquest també es torna més crític envers al gènere femení. Les interpel·lacions salten d'una banda a un altre i apareixen els primers retrets d'altres formes de feminisme sovint silenciat o desconegut. Dones negres, lesbianes, transexuals, pobres,... totes elles tenen veu en l'espectacle GRRRLS!!! i ho fan amb un megàfon de sentiments i forta càrrega emocional que sacseja no només a homes, sinó també a dones per igual.

L'elenc d'actrius, escollides a consciència i que encaixen a la perfecció amb cada un dels textos reivindicatius que interpreten, mostren com el feminisme va més enllà de la figura estereotipada que es pugui tenir d'ella mateixa i obre un debat intern ple de contradiccions i exclusions.

GRRRLS!!! és un muntatge per a pensar, reflexionar i, si és possible, canviar. Alguns ho portem fent de fa temps, d'altres segurament s'apuntaran després de veure'l.

Fitxa

  • Dramatúrgia i direcció: Carlota Subirós
  • Amb textos de Clara Campoamor, Mina Loy, Virginia Woolf, Pepita Guerra, Simone de Beauvoir, Redstockings, Carol Hanisch, Combahee River Collective, Carla Lonzi, WILPF, Guerrilla Girls, Valerie Solanas, Gloria Anzaldúa, Femen, VNS Matrix, Virginie Despentes i Riot Grrrl, entre d’altres
  • Intèrprets: Clara Aguilar, Silvia Albert Sopale, Mö Benet, Adeline Flaun, Ximena Escobar, Tamara Ndong, Alba Pujol, Mireia Tejero i Laura Weissmahr.
  • Documentació: Susana Arias (Institut d’Humanitats)
  • Espai escènic: Xesca Salvà
  • Espai sonor: Pau Matas
  • Música: Clara Aguilar
  • Vídeo: Raquel Cors
  • Il·luminació: Guillem Gelabert
  • Producció: Blanc Produccions
  • Coproducció: CCCB i Temporada Alta 2019