Girona Zona 0

Hi ha un lloc de Girona que ens avergonyeix profundament cada vegada que hi passem; una zona 0 que, com cap altra, denuncia explícitament i descarada la deixadesa de les autoritats municipals, dels poders públics. Anomenem-la, per què ens entenguem, amb el qualificatiu de Zona 0, perquè dibuixa el paisatge desolat, abandonat, destruït... d’allò que va ser esplendorós i ja no é; d’allò que va ser símbol i avui és denuncia; d’allò que va ser riquesa, i avui és misèria.

Ja hauran endevinat que estic parlant de la carretera Barcelona en el tram que va des de la benzinera de Mas Gri fins a la zona Hipercor, per entendre’ns; sobretot en la seva zona de ponent, o d’occident, arribant a la ciutat a mà esquerra.

Un enfilall de naus s’arrengleren per denunciar l’estat d’abandonament que pateixen; la majoria en mans d’especuladors bancaris als quals han anat a parar les despulles insepultes d’antics negocis florents, d’il·lusions i esperances que es van tallar d’arrel amb la crisi econòmica que encara ens afecta.

No  hi ha cap sector ni barri de cap ciutat que mereixi aquest panorama, però és que, a més, no estem parlant d’una zona aïllada ni lateral; estem parlant de la principal artèria de comunicació viària de la ciutat de Girona per la banda sud. I estem parlant d’un sector que es va desenvolupar com a motor econòmic de la ciutat, amb un vaixell insígnia com era l’antiga factoria Simon, o concessionaris d’automòbils.

Fa temps que l’Ajuntament ha anunciat que en aquesta zona s’hi bastirà la nova Clínica Girona; no ho dubtem ! però, de moment, no  se’n veuen ni les engrunes. I m’atreviria a posar la mà al foc, que aquest endarreriment es deu més a les traves administratives i burocràtiques que hi posa l’Ajuntament, que no pas a les intencions i determinació de l’empresa hospitalària gironina.

En una conferència que l’alcaldessa va pronunciar per a commemorar el seu any de mandat,  va anunciar que un dels grans projectes municipals “amable”. Des de llavors, no n’hem tornat a sentir a parlar, ni sabem exactament què vol dir amb aquest adjectiu, més enllà de quedar bé en un discurs polític de caire propagandístic.

Girona no pot  aguantar gaire temps més aquesta situació; no és lícita, no és convenient, i no és necessària.  Hi ha recursos i maneres per desencallar una situació que clama al cel,  que avergonyeix el conjunt de la ciutat, que diu molt poc i dolent dels seus governants i que mereixeria una reprovació sistemàtica i continuada dels partits de l’oposició  política en cada ple municipal.  De moment, tots callen ! I no s’explica, per què!