‘Valerian’, una nova saga espacial?

Star Wars ha marcat a un grapat de generacions que, de retruc, han ajudat a convertir-la en una de les grans franquícies cinematogràfiques de tots els temps. El que no tants sabíem és que un dels grans referents de George Lucas per crear tot aquest imaginari intergalàctic prové de Valérian (més recentment Valèrian i Laureline), la sèrie franco-belga de còmics creada a finals dels seixanta pel dibuixant Jean-Claude Mézières i el guionista Pierre Christin, i que aquest agost ha estrenat la seva primera versió fílmica. L’artífex del xou és Luc Besson, un dels grans cineastes de les darreres dècades amb una especial sensibilitat pel fantàstic i la ciència-ficció, una mena de Steven Spielberg europeu, tot i que també, val a dir-ho, bastant més excessiu i irregular.

El film ens presenta a Valerian (Dane DeHaan) i a la seva acompanyant, Laureline (Cara Delevigne), dos agents policials d’una mena de confederació humana espacial, que en el decurs de la seva darrera missió es veuen involucrats en una trama que sacseja la seguretat d’Alpha, la ciutat dels mil planetes del títol. El film, és inútil negar-ho, atrapa visualment, tant pel virtuosisme dels efectes especials i el disseny de producció com per l’eficiència narrativa d’un director que, tot i els excessos de l’estratosfèric pressupost que ha tingut a disposició (quasi 200 MEUR), s’acosta a les seves millors obres, entre elles la popular i també odissea espacial El quinto elemento. Malauradament, el film evidencia ben aviat els problemes que dificultaran el seu ple gaudi; el primer, els dos actors protagonistes, amb tan poc feeling i carisma que costa patir pel que els pugui arribar a passar. Els altres grans problemes són un guió poc revisat i sobretot l’edició, totalment subordinada a la moda transversal estesa entre les grans superproduccions, i que consisteix a allargar el metratge, independentment de si això perjudica o no la narrativa del relat. En aquest cas, el fet molesta doblement perquè algunes seqüències estan tan estirades que de vegades sembla que estem veient una altra pel·lícula o simplement ens hem oblidat de què anava aquesta.

Tot i això, el film és una frenètica espiral d’aventures, una divertida muntanya russa d’acció amb cameos impagables com els de Rihanna i Ethan Hawke, tot plegat dins un univers expansiu que referencia contínuament no només a Star Wars sinó també a Star Trek i fins i tot a Guardians of the Galaxy, l’última i reeixida saga galàctica cinematogràfica. Serà Valerian la quarta? Sigui com sigui, el film ve acompanyat de la reedició dels còmics originals, una immillorable excusa per saber més sobre aquesta parella d’aventurers d’una galàxia també força llunyana.