Militars, aneu desfilant de l'Albera

Avui, 12 d'octubre, i convocats per la plataforma Alto el Foc a l'Albera, hem participat en una caminada per conèixer l'entorn que ha de conviure amb el camp de tir de Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà. Unes quatre-centes persones ens hem aplegat al veïnat de Vilartolí. Veïns, membres de la plataforma, ecologistes, pacifistes, famílies... hem seguit un bonic itinerari que travessava terrenys del camp de tir, i que formen part de la xarxa Natura 2000 i de les immediacions del Parc Natural de l'Albera.

Les persones que viuen i treballen allà ens expliquen com és de complicat, i perillós, fer-ho amb seguretat. Sovint, massa sovint, hi ha descuits i accidents per part dels militars que fan pràctiques de tir i llancen projectils fora dels límits del camp. Ara, per evitar alguns riscos, els militars de la base de Sant Climent, estan delimitant el camp amb una tanca metàl·lica. I jo em pregunto quin sentit té, si això és inútil quan llencen projectils fora del camp. I a més tancar un terreny tant extens és contrari al que hauria de ser un espai natural protegit, on la fauna ha de poder moure's lliurement.

Fa anys, des de l'època de l'objecció de consciència, que conec en Gustinet, un dels impulsors de la plataforma. I m'explicava que cal treballar en diferents fronts. A Madrid, on en Joan Olòriz, ja va formular una bateria de preguntes al ministre de Defensa, sobre el malfuncionament del camp de tir. A Europa, on eurodiputats com en Josep Maria Terricabras, intenten trobar alguna escletxa que faci incompatible l'existència d'un espai protegit per la xarxa Natura 2000 i les pràctiques de tir. Però també l'àmbit local, on caminades com la d'avui ens fan adonar del sense sentit de tenir instal·lacions militars tant obsoletes i perilloses, com innecessàries. 

Els propers mesos, igual que avui, seguirem treballant pel tancament del camp de tir de l'Albera. Mentre alguns fan festa i assisteixen a desfilades militars, nosaltres diem, militars aneu desfilant de l'Albera!