La Montfollet no es toca! Al contrari cal potenciar el model de biblioteques obertes

L'any 2008 el barri de Santa Eugènia va posar en funcionament la Montfollet, una biblioteca oberta al barri. Era un projecte fruit del Pla de Barris i emmarcada dins diferents programes comunitaris i educatius. La idea és simple. Obrir una biblioteca escolar fora de l'horari lectiu (de 16.30 a 19h) i posant-hi una persona que dinamitzi l'espai, per tal que la mainada del barri pugui anar-hi a llegir, fer els deures, connectar-se a internet, etc.

Santa Eugènia és un barri mancat d'equipaments en relació a la densitat de població que acull. Així que la idea d'obrir la biblioteca de l'escola Montfalgars per donar servei al barri va ser molt benvinguda. Durant aquests vuit anys s'ha gestionat des de les AMPA del barri i en coordinació amb la resta d'entitats de la Mancomunitat de Santa Eugènia. Forma part del Servei de Biblioteques de l'Ajuntament de Girona que li proporciona fons i recursos bibliogràfics, conjuntament amb altres biblioteques escolars obertes (Marta Mata, Annexa i Montilivi). 

He escoltat les declaracions del regidor de Cultura, Carles Ribas, dient que calia equiparar l'aportació que l'Ajuntament feia a la Montfollet (16.000 euros anuals), amb les que es fa a les altres tres biblioteques escolars obertes (4.000 euros anuals). És a dir que enlloc d'equiparar-les totes i dotar-les amb 16.000 euros cada una, es decideix fer-ho al revés i retallar l'aportació de la de Santa Eugènia, que suposarà la seva asfixia i tancament. I a més tractant-se d'un model d'èxit, em pregunto per què no s'estén a altres barris que també els convindria un servei d'aquest tipus. 

És amb exemples ben reals com aquest que es veuen les diferències de models de ciutat, i de model cultural. Per al govern sociovergent el més lògic és reduir aportacions i mantenir en la pràctica inanició aquest tipus d'iniciatives. Per altres en canvi la cultura pot jugar un paper cohesionador real, i per tant utilitzar les biblioteques amb aquesta finalitat té molt de sentit. Em faran creure que un Ajuntament que es gasta en un sol dia més de 50.000 euros en l'estrena d'un capítol de Joc de Trons, no pot dedicar 16.000 euros a una biblioteca de barri? 

Espero que el govern de la ciutat rectifiqui i faci el que ha de fer, és a dir mantenir la dotació econòmica. Sinó tindrem una prova més que només els interessa la cultura com a "petroli de la ciutat" (Madrenas dixit), és a dir en el seu vessant de promoció turística, i en canvi obliden la funció cohesionadora que pot arribar a tenir, si es potencia iniciatives com la Montfollet. Veurem.

Podeu signar per la Montfollet i tenir més informació aquí: http://lamontfolletnoestoca.info