Storytelling - Diari de campanya (dia 18)

Ahir vam estar a Sant Narcís. Vam posar la parada a la plaça Assumpció i, a banda de parlar amb veïns que s'apropaven, la Maria Mercè Roca (1) va explicar contes a la mainada. Ella, com ja sabeu, és escriptora, i un dels gèneres que domina és el de la literatura infantil. I a més a més li agrada explicar contes. O sigui que vam aprofitar aquesta habilitat per organitzar aquesta petita activitat adreçada a famílies.

D'explicar contes en anglès s'en diu storytelling. I ha donat nom a una teoria de la comunicació, que també s'aplica en política, que diu que una explicació si es fa en forma de narració s'entén millor. És a dir que si enlloc d'explicar una proposta amb xifres i dades, ho expliques com si fos una història, l'auditori ho segueix millor. Per tant podríem dir que la Maria Mercè és storyteller en els dos sentits de la paraula. El literal, és a dir contacontes amb mainada, i el figurat, ja que sempre que explica una idea davant de públic ho fa tenint en compte aquest principi.

Una vegada muntada la parada, i després de parlar amb alguns amics que em vaig trobar pel barri, me'n vaig tornar cap a casa, ja que aquest cap de setmana volem tancar el programa. Som un petit equip de gent que estem treballant-hi online. No sabeu com va de bé el Google Drive per fer aquest tipus de coses. I encara va millor trobar gent qui hi vulgui treballar! Gràcies ;)

Ahir es va tancar les votacions dels pressupostos participats de barri. Hi han participat 3.543 persones, un miler més que l'any passat. Representa un 4,52% del cens. És una xifra que va creixent any rere any però que es troba molt lluny del desitjat. Segurament si es fomentés una cultura participativa durant tot l'any, ajudaria a que la ciutadania entengués millor en què consisteix aquesta votació. Ens cal una nova cultura de la participació. En definitiva, més cultura democràtica.

Jo formo part de la Comissió de Mixta de Ciutat des de que es va crear els pressupostos participatius. Crec en la idea que la ciutadania ha de poder dir la seva en el pressupost municipal, que és en definitiva el que marca les prioritats en l'acció d'un ajuntament. No m'acaba de convèncer que aquesta participació es limiti només a uns quants projectes de barri. Penso que hauria de poder incidir sobre alguna cosa més que això. A veure si en el proper mandat podem canviar-ho!