Figueres, Vila Bruta

La capital de l'Alt Empordà es troba aquests dies segrestada. No estic parlant de terroristes, bandits o hooligans que s'han desplaçat per a veure el seu equip competir; sinó dels empleats de Fisersa.

Els treballadors de neteja, enllumenat i jardineria de Figueres van iniciar una vaga el dimarts per tal de mostrar el seu rebuig a les condicions laborals i salarials. Deixant de banda si tenen raó en les seves queixes o no, caldria analitzar la manera en que estan castigant a tota la ciutadania.

Figueres està plena de brossa. Les escombraries es troben amuntegades a cada cantonada, les papereres desbordades, els carrers bruts i una pestilent olor ja comença a passejar-se per tots els racons.

El dret a vaga està àmpliament reconegut i no es pot posar en dubte però, en quin moment va passar a convertir-se en "el dret al càstig"? És acceptable que els comerciants es vegin àmpliament perjudicats per les reivindicacions dels treballadors? De què serveixen uns serveix mínims que són de cara a la galeria i no aconsegueixen buidar ni un sol contenidor?

Aquest divendres al matí, el primer dia després dels serveis mínims, totes les zones on hi havia brossa acumulada seguien plenes de bosses i cartrons. La pudor ja és àmpliament present i és impossible passejar posant bona cara.

Els treballadors han robat el Nadal als figuerencs. El tradicional tió gegant que s'instal·la a la plaça de l'Ajuntament viu un dels anys amb menys presència d'infants. Els contenidors de la Pujada de l'Església regalimen per la pendent fins als peus del tió i, irònicament, s'ha posat un lavabo al seu costat pels que necessiten anar al bany després de visitar a la màgica soca, quan directament podrien fer les seves necessitats damunt de les bosses i els cartrons apilats. No es notaria la diferència.

Afortunadament els treballadors (sindicats) i l'Ajuntament s'acabaran posant d'acord. Malauradament, ningú retornarà el Nadal perdut als figuerencs ni abonarà als comerciants els milers d'euros que perden dia rere dia per la seva culpa.

Aquest matí s'han manifestat davant el consistori llençant coets (!!) al bell mig de la plaça i amb crits de "Sí se puede". Espero que no fessin referència a que es pot deixar la ciutat encara més bruta.

Figueres ja no és la Vila Florida, és la Vila Bruta.