Carta a una dona que no vol entrar dins el món laboral

La societat avança. La igualtat entre homes i dones és un objectiu que es treballa cada dia més per aconseguir-ho. Tanmateix, s'està assolint? Eliminarem mai els micromasclismes? O el masclisme en general? És tot culpa de l'home? Avui al diari The Guardian, han publicat una carta anònima que ja s'ha tornat viral d'un marit que escriu a la seva muller la qual es nega a treballar. L'adjunto a continuació traduïda per a llegir en calma i obrir debat. Tu què n'opines?

"Recordo l’emoció que sentia al veure’t a les jornades de portes obertes de la facultat de Dret. Estaves radiant dins un mar de dubtes i nervis. Ràpidament em vaig adonar que eres aquell tipus de dona, amb els peus a terra, compromesa i lleial amb la família i els amics. Quan faltava poc per graduar-nos, ja érem inseparables. Vam obtenir el títol i casar-nos de seguida. El futur s’ens presentava brillant: dos joves advocats amb famílies que els feien costat i el somni comú de començar la nostra pròpia.

Vaig començar la carrera treballant hores esgotadores i amb elevats nivells d’estrès que acompanyen tradicionalment als joves advocats. Sorprenentment et mostraves ambivalent a l’hora de trobar una bona feina (o una feina a seques). Després d’una lleugera pressió per la meva part, i major del crèdit que vas agafar per pagar-te els estudis, vas treballar en algunes feines no relacionades amb el Dret, més adequades per algú amb la meitat dels teus estudis i intel·ligència, fet que comportava un salari molt baix.

L’embaràs -que tots dos buscàvem- et va desviar cap a la feina més important del món. Després d’uns anys, ens vam veure beneïts amb un segon fill. Mai has tornat a treballar des d’aleshores, malgrat els nostres nens han anat a l’escola tot el dia durant anys i el nostre primer primogènit aviat entrarà a la universitat.

He ascendit dins l’escala professional raonablement bé. Tenim tots els beneficis de la classe mitja; una casa en un barri tranquil i segur; vacances anuals; fills sans i feliços; diners estalviats per la universitat. Però tot això m’ha suposat un elevat cost personal. Els meus nivells d’estrès s’han incrementat dramàticament amb responsabilitats afegides a la feina i la meva salut s’ha ressentit. Persones que no m’havien vist en anys queden astorats quan ens trobem de nou. He atès a més d’un esdeveniment en el qual he sentit algú destacant com he envellit.

No crec que pugui seguir fent això durant 25 anys més. A vegades somnio en deixar el bufet per treballar en un lloc menys exigent i que tu supleixis el dèficit econòmic amb una feina -encara que sigui modesta-. T’he demanat, a vegades fins i tot pregat, durant anys que treballis, del que sigui. Moltes de les meves hores lliures les passo ajudant amb la casa i els nens. Reconec que sovint els rols de gènere són opressius, però això ens afecta als dos per igual. Em sentiria menys utilitzat i sol si tu aportessis a nivell econòmic, encara que fos poc.

Això no passarà. M’ha quedat clar que ja t’està bé que jo treballi fins morir pencant en una feina estressant i que cada dia odio més, mentre tu no hagis de tornar al món laboral.

Et mantens ocupada fent voluntariat, exercici i descobrint nous hobbies i passatemps. Socialitzes amb altres dones en la teva mateixa situació i que no volen tornar al món laboral. Totes us queixeu de com n'és de difícil arribar a final de mes però, cap ni una expressa, almenys en veu alta, com podria alleugerir la càrrega econòmica i ajudar al seu marit estressat treballant una miqueta.

La nostra família és afortunada si la comparem amb d’altres que treballen molt més del que jo he fet o faré mai. I sé que treballar pot ser desagradable. Però no vull que treballis perquè em pugui pagar un Jaguar o una segona residència. Vull que treballis perquè jo pugui agafar un càrrec de menor responsabilitat i que mantinguem l’actual estil de vida que tenim.

Vull que treballis perquè jo no m’hagi de despertar en plena nit, preocupat perquè la meva carrera és l’únic que tenim i ens evita acabar arruïnats. Vull que treballis perquè el nostre matrimoni s’assembli més a una societat i jo menys la teva mula de càrrega financera. Vull que la nostra filla et vegi dins el món laboral i així ella tingui ganes de treure’s una carrera perquè d’aquesta manera no depengui d’un home, com tu depens de mi.

Però principalment, vull que treballis perquè em vull sentir estimat."