Les imatges més impactants del 2013

Deixem enrere un any on s'han pogut veure moltes imatges impactants que han donat la volta al món. Algunes d'elles les han elaborat fotògrafs professionals però moltes d'altres els autors foren ciutadans a través del seu telèfon mòbil.

Aquest és un breu resum del més destacat del 2013

Helicòpter caigut a Vauxhall / Londres / Craig Jenner / Smartphone / 16 de gener

Un helicòpter es va desplomar al bell mig del barri de Vauxhall a Londres després que aquest impactés amb una grua de construcció. Immediatament els reporters van desplaçar-se al lloc dels fets per prendre imatges però la zona estava fortament acordonada per la policia que no va permetre el pas.

La imatge que més profit van treure els mitjans fou la de Craig Jenner, qui va fer una fotografia de dubtosa qualitat amb el seu telèfon mòbil des de casa però que, en canvi, permetia veure el lloc exacte on havia impactat la nau que encara estava en flames. La fotografia, compartida a través de Twitter, fou aprofitada pel diari "Evening Standard" per treure-la en portada. Jenner es va negar a cobrar per la seva difusió.


 
Incendi a Tasmània / Dunalley, Austràlia / Tim Holmes / Smartphone / 9 de gener

El pare de família, Tim Holmes, casat i amb cinc nets, va veure com les flames s'apropaven perillosament a casa seva. Corrents van sortir fins al moll de fusta que dóna al mar i es van amagar a sota. La seva muller, Tammy, va exclamar que si mai se'n sortien ningú creuria pel que han passat "així que vaig apartar-me uns metres i per prendre fotografies", explicava l'home.

Les instantànies han donat la volta al món i es poden veure en diverses escenes la cara d'horror dels nens que observaven com el foc s'apropava perillosament.

Renúncia del Papa Benet XVI / Ciutat del Vaticà / Alessandro Di Meo / Canon 5D / 11 de febrer

Alessandro Di Meo va rebre una trucada de l'agència per qui treballava que l'enviaven a la plaça del Sant Pere per cobrir la renúncia del Papa Benet XVI. Ell, incrèdul s'hi va dirigir pensant quina podria ser la fotografia. "Vaig dir a dos col·legues que si hi havia tempesta m’agradaria prendre la imatge d'un llamp, ja que la notícia també havia aparegut per sorpresa, igual que un aparell elèctric caigut del cel. Durant 40 minuts no en vaig enganxar cap, però quan netejava la lent un llamp va caure a la cupula. Minuts més tard en va caure un altre i el vaig poder capturar" explicava Di Meo.

Moltes persones creien que la instantània era un muntatge de Photoshop però un vídeo penjat a YouTube demostra que veritablement un llamp va caure a la cúpula de Ciutat del Vaticà.
 

 


Meteorit / Chelybanisk, Rússia / Dashcam / 15 de febrer

Una prova fefaent que les càmeres digitals proliferen cada cop més entre els ciutadans són les gravacions de la caiguda del meteorit a Chelybanisk. Diversos vehicles van enregistrar el fenomen amb les càmeres de seguretat instal·lades al tauler.


Oscar Pistorious / Pretoria, Sud Àfrica / Chris Harris / Nikon D4 / 15 de febrer

Molts famosos han anat a judici al llarg d’aquest any però cap ha estat tant dramàtic com l’atleta paralímpic Pistorius, acusat de matar la seva dona d’un tret.

El fotògraf Chris Harris està acostumat a cobrir judicis però en aquesta ocasió fou més complicat del que és habitual. “Les càmeres es permeten als judicis però hi havia un problema; hi havia tants periodistes acreditats que no podia entrar a la sala. Així que, des de fora, a través d’una finestra vaig aconseguir fer la fotografia. Vaig captar el moment en que Pistorius es posava les mans al cap, intentant reprimir les llàgrimes. Fou aleshores que semblava va prendre consciència real del que havia fet”.


Judici a Chris Huhne / Southwark Crown Court, Londres / Justin Tallis / Canon EOS 5D / 11 de març

El Ministre Chris Huhne i la seva ex muller van declarar davant el jutge després d'intentar enganyar la justícia fent passar la dona com culpable en unes multes per excés de velocitat, quan en realitat el polític fou l’infractor. La dona primer li va fer costat però quan es va assabentar que Huhne tenia una amant, va confessar la veritat. El judici li va costar el càrrec i va acabar a la presó per fals testimoni.

Tallis, que portava dies fotografiant la parella, explicava com la sortida del jutjat era plena de fotògrafs, càmeres de televisió i manifestants: "L'espai entre uns i altres s’anava reduint fins que Huhne va xocar contra l'objectiu d'un fotògraf. La meva instantània engloba tots els elements en una sola presa: Una càmera (fou enxampat en una fotografia de radar per excés de velocitat), Huhne amb el nas doblegat (infractor enxampat) i l'escàndol (premsa envoltant-lo)".


Bombes a la marató / Boston, EUA / Dan Lampariello / iPhone 5 / 15 d’abril

“No sabia si eren focs artificials o una caixa de llums que va explosionar. En cap moment em vaig imaginar que seria un atac terrorista. Senzillament tenia l'iPhone a les mans i vaig començar a fer fotografies després de la primera explosió. Després va venir la segona, em va donar temps de fer una foto i marxar corrents", explicava Lampariello.

La mateixa fotografia mostrava un home misteriós dalt un taulat. La febre per intentar descobrir qui fou el responsable de l’atemptat va induir a molts a pensar que aquest desconegut podria ser-ho, de la mateixa que van acusar a molts altres. La fotografia de Lampariello va donar la volta al món.
 

George Osborne / St. Paul’s Cathedral, Londres / BBC / 17 d’abril
 
Durant l’enterrament de Margaret Thatcher les llàgrimes del ministre Osborne van sorprendre tot el país. Es feien creus que un dels homes més durs de la política britànica i que havia encapçalat les retallades socials més dures de les darreres dècades, deixes anar llàgrimes en el funeral de la Dama de Ferro.

La fotografia no és més que un fotograma ampliat de la emissió que va fer la BBC de l’esdeveniment i que l’endemà van reproduir nombrosos diaris britànics. Durant setmanes humoristes en feien referència com també els debats de política de la cadena pública.


Assassinat de Lee Rigby / Woolwich, Londres / Smartphone / 22 de maig

Un islamista assassina un soldat fora de servei en ple suburbi de Londres. Després de cometre el crim, Rigby va ordenar a un vianant que tragués el seu telèfon mòbil per enregistrar el que havia de dir al món en vídeo. Més tard les cadenes de televisió van utilitzar les imatges per emetre el missatge i posteriorment els diaris van aprofitar un fotograma per a la fotografia de portada.
 

 
Tornado / Oklahoma, EUA / Paul Hellstern / SLR / 20 de maig

Un tornado va impactar a la ciutat de Oklahoma. Mentre els helicòpters de les cadenes de televisió sobrevolaven la zona ensenyava la desolació i destrucció, un fotògraf a peu de carrer prenia una imatge corprenedora dels supervivents.
 

 
Reshma Begum / Dhaka, Bangladesh / Hasan Raza / Canon 1D / 10 de maig

Al més d’abril una fàbrica clandestina de roba es va esfondrar atrapant centenars de persones al seu interior a Bangladesh. No va ser però fins al mes d’abril que va aparèixer aquesta fotografia d’una adolescent, rescatada en vida després de sobreviure 17 dies sota la runa.
 

 
Nigella Lawson i Charles Saatchi / Mayfair, Londres / “Jean Paul” / Canon EOS 1DS / 9 de juny

Un paparazzi que es fa dir Jean Paul va localitzar una parella de famosos asseguts a la terrassa d’un restaurant a Londres. Es tractaven de la Chef Nigella Lawson i el col·leccionista d'art Charles Saatchi.

En realitat les fotografies no tindrien cap mena d'interès si no fos que en el transcurs de la trobada ell li va posar les mans al coll en repetides ocasions de forma agressiva. Jean Paul va prendre més de 350 fotografies. Algunes de les imatges es van publicar en exclusiva al nou tabloide Sunday People (substitut de News of the World) pagant 16.000 lliures al fotògraf.

El web del diari va recollir 30 milions de visitants únics en tant sols dos dies. La parella es va divorciar setmanes més tard de la publicació de les instantànies.
 

 
Victoria de Murray / Wimbledon, Londres / Chris Baldwin / Nikon D5 / 7 de juliol

El tennista britànic mai ha mantingut una bona relació amb la premsa. Ja sigui casualitat o intencionat, al guanyar el torneig de Wimbledon va donar l’esquena als fotògrafs i va celebrar-ho de cara el públic. Fou aleshores quan un treballador d’una consultora de Londres, Chris Baldwin, va prendre la fotografia que seria portada de tots els mitjans.

Baldwin no fou conscient de la gran fotografia que havia pres fins ben entrada la nit, repassant les fotos que havia fet al torneig.
 

 
Príncep George / Bucklebury, Berkshire / Michael Middleton / 20 d’agost

La primera fotografia de la nova família reial britànica no la va prendre cap fotògraf professional. Quatre setmanes més tard del naixement del príncep George, Buckinham Palace va emetre un comunicat de premsa amb les imatges, preses per l’avi de la criatura. Tots els mitjans de comunicació es van posar les mans al cap quan van veure la qualitat de la fotografia.

Molts ho van definir com “la decepció de l’any”.
 

 
Atac químic / Damasc, Síria / Ciutadà anònim / 22 d’agost

Daily Mirror va ser el primer mitjà en publicar una portada amb nens morts per un atac químic a Síria. La polèmica portada va iniciar malestar a la societat per la duresa de les imatges i el titular explícit.
 

 
Atac al centre comercial Westgate / Nairobi, Kenya / Goran Tomasevic / Canon 1D / 21 de setembre

El grup militar Al-Shabaab va protagonitzar un atac en un centre comercial a la capital de Kenya. Tomasevic, un reporter experimentat en fotografia bèl·lica, explica que malgrat totes les experiències viscudes no estava preparat per veure un horror com el d’aquell centre comercial. “Allò no era una guerra, era una cerimònia d’afusellament”.

Va aconseguir prendre instantànies des de dins l'equipament en el moment de l’atemptat. La més impactant de totes fou la d’una mare rescatant a la seva filla.
 

 
Huracà Hayan / Filipines / Erik de Castro / Canon 1DX / 10 de novembre

Milers de persones van quedar-se sense llar quan l’Huracà Hayan va colpejar les costes de les Filipines. Fou el pitjor huracà de la història en aquella zona.

La fotografia que va arribar a la portada de molts mitjans fou la d’aquest nen anònim. Un infant desolat davant les ruïnes on el lector es pregunta què farà a partir d’avui i on dormirà. Un periodista holandès també s'ho va preguntar i el va aconseguir localitzar a través de Facebook. Més tard va publicar un reportatge del jove Joshua Cator, d’onze anys, qui va perdre la seva mare i la seva germana però el seu pare va sobreviure.
 

 
Helicòpter estavellat / Glasgow, Escòcia / BBC / 2 de desembre

Un helicòpter de la policia es va desplomar damunt del sostre d’un bar escocès ple de gent. Deu persones van morir i moltes més van resultar ferides de gravetat.

La imatge del forat al sostre i la retirada de l’helicòpter marcarà els veïns durant molt de temps.