El factor 'X'

Fa tres anys que vaig decidir oblidar-me de la televisió que es feia al nostre país i em vaig instal·lar una antena parabòlica a casa per poder gaudir dels 150 canals que tenen al Regne Unit. Des d'aleshores em vaig enamorar dels documentals de la BBC (que fan a diari), el cinema en HD (alta definició) i, sobretot, els realities. Programes com Single Parents Home Alone, The Aprentice, Britain's Got Talent o X Factor van omplir les meves poques hores lliures.

Avui m'agradaria parlar de X Factor, un programa que va ser importat a Espanya anys enrere i que no va saber copsar l'atenció dels espectadors. D'una banda ho tenia difícil perquè li va tocar competir contra Operación Triunfo, però per l'altre es va emetre en una cadena de baixa audiència (Cuatro) i els membres del jurat no connectaven amb el públic (Eva Perales, Miqui Puig i Jorge Flo). Curiosament, de la primera temporada celebrada el 2007 va guanyar Maria Villalón, la qual ha aconseguit una patètica carrera com a cantant al igual que una poc funcional pàgina web. Això sí, la segona classificada, Angy Fernández, ha fet carrera com actriu a la sèrie Física o Química.

Al Regne Unit, per contrapartida, es va estrenar el programa el 4 de setembre 2004 i ja porten vuit temporades ininterrompudes. Amb una mitjana de 14 milions d'espectadors l'any passat, cada edició es presenta renovada amb un gruix de cantants i de freaks (a parts iguals) que posa la pell de gallina. Dissabte passat vaig poder assistir a la rocambolesca però entretinguda actuació de David Wilder (42) que va fer vibrar al públic amb la seva peculiar imitació de David Bowie. Com també l'entendridora performance de Luke Lucas (16), que va confessar estar enamorat de la cantant del grup N-Dubz i jutge del programa,Tulisa. La seva imitació de Michael Jackson va ser un dels millors moments de la nit. Però no tot són flors i violes. Cada poble té el seu boig i el pitjor no és que te'l trobis una vegada, si no que a sobre vulguin repetir. Aquest és el cas de Michael Lewis (27) que es va presentar l'any passat imitant a Michael Jackson (algú hauria de mirar aquesta fixació que tenen els britànics amb Jacko) i que enguany ha tornat per ser ell mateix. Jutgeu vosaltres mateixos perquè jo, sincerament, no sé què és pitjor.

La màgia d'aquest programa radica en que cada setmana es descobreix un nou talent que acaba com la nova sensació de l'any a YouTube. Dissabte li va tocar a Jade Richards (21), una jove que criada amb la seva mare soltera que, per motius de feina, la deixava tot el dia amb els seus avis. Precisament de la seva àvia li va sorgir la passió per la música, una cantant retirada que de jove actuava pels locals d'Escòcia. Dissabte va interpretar una cançó de Adele (la qual també és jutge al programa) titulada "Someone Like You". No sé si guanyarà però no negaré que vaig plorar com molts altres milers de persones.