El periodisme més decadent

El passat mes de maig va aparèixer la notícia que el diari News of the World (NoW), imprès al Regne Unit i propietat de Rupert Murdoch, havia piratejat la bústia de veu dels telèfons mòbils de personatges famosos com Hugh Grant, Sienna Miller o el príncep Guillem per tal d'obtenir informació. Aquest fet ha desembocat en una important polèmica que aquesta setmana ha crescut de forma exponencial al saber-se que NoW també havia piratejat el mòbil de Milly Dowler, una menor de 13 anys que va desaparèixer el març de 2002 i va ser trobada morta sis mesos més tard.

La manca d'escrúpols de NoW i la seva cobdícia els va portar a escoltar tots els missatges de veu del mòbil de Dowler, que durant la seva desaparició seguia rebent trucades. Mica en mica la bústia es va anar quedant plena i els membres del diari no se'ls va ocórrer cap altre millor idea que eliminar els missatges antics per així tenir espai pels nous. Aquest fet va arribar a confondre a la policia britànica que es va pensar que la petita Milly seguia viva amagada en algun lloc, donant també falses esperances als seus pares. Sis mesos més tard es va descobrir el seu cos sense vida i les investigacions han determinat que NoW podria fins i tot haver eliminat missatges dels autors del crim.

Per la seva banda la directora de NoW, Rebekah Brooks, ha assegurat que no pensa deixar el seu càrrec i que seguirà treballant per tal de treure l'entrellat d'unes acusacions que "de ser veritat, us puc prometre que emprendrem dures accions ja que aquesta companyia no tolerarà un comportament tant vergonyant", ha dit. Per la seva banda, Murdoch, l'home més poderós a nivell de comunicació del país i que compta amb les capçaleres de The Sun, The Times i News of the World, ha volgut deixar en entredit les acusacions qualificant-les de ser "deplorables i inacceptables". 

Sens dubte The Guardian, principal opositor de Murdoch s'està fregant les mans amb tot aquest assumpte i ahir marques com Ford, Virgin Holidays i Halifax van assegurar que deixarien d'anunciar-se als seus diaris. Aquest podria ser el principi de la caiguda de l'imperi de comunicació d'un dels homes més influents del Regne Unit el qual considera que, per a poder llegir els seus diaris és indispensable haver de pagar. Segons Murdoch, la informació no és un dret ni tampoc s'hi ha de poder tenir lliure accés, una filosofia que mica en mica altres mitjans de comunicació del nostre país estan intentant imitar.

El fet de piratejar les bústies de veu no és l'única acció il·legal portada a terme per NoW. Brooks va confessar en una vista judicial, sense cap embut, que el seu diari havia pagat a la policia per tal d'obtenir informació. Potser algú li hauria d'explicar a la senyoreta Brooks que això està prohibit segons les lleis britàniques, no fos cas que un dia li agafi per voler torturar a la gent per tal d'aconseguir informació pensant que la vida és com una sèrie protagonitzada per Jack Bauer.