8 anys i encara #AVEMerda... però pitjor!

Des de fa anys, cada cop que plou o avisen de que ho farà amb certa intensitat, envio una piulada a través de Twitter al regidor responsable del projecte ferroviari” de Girona -el senyor Carles Ribas- i a l'Ajuntament per avisar-los que caldria tancar portes i finestres de l’estació de l'AVE per evitar que es repeteixi el desastre de les inundacions que ens fan fer “tanta gràcia” fa un parell anys.

Evidentment, la piulada té cert to mofeta i em consta que el regidor se’l llegeix amb sornegueria i complicitat. Però el fet, és que -i mai la dita és tan adequada- sempre plou sobre mullat. I, després de cinc anys de patir el pitjor de les obres, tres de suportar l’abandonament de les feines d’acondicionament i recuperació dels espais públics, del total dels vuit de sentir-nos menystinguts i sols, ara no hi ha ningú que pugui “ fardar” d’aquest nyap que pateix inundacions i goteres... i que encara no té pla de autoprotecció.

Em fa “gràcia” recordar que el càrrec del regidor sigui «responsable de projecte ferroviari “quan -i no es pot ofendre si li recordo- ha estat més (i només) el decorador d’un nyap i el gestor de l’acondicionament d’un espai concret que no pas responsable de la integració de la “més gran obra feta mai a la ciutat” al batec diari de la ciutat i el territori (algú sap quines i on són les conclusions de l’EnterHub?)

A vuit anys vista, personalment se me’n refot si l’arribada de l'AVE -en les condicions que ho ha fet- ha estat positiu per algú de la ciutat, si ens ha posat en cap plànol mundial que faci venir més turistes a visitar-nos, o si -ara que encara és subvencionat- el viatge diari a la capital és més ràpid i barat… Res del que ens puguin vendre els polítics i patums ciutadanes posa mai en cap plat de la balança el risc que correm tots plegats cada dia que aquest tren funciona.

Contràriament al que es pot suposar per la actitud irresponsable del gobierno, del govern i de l’ajuntament de no aturar-lo, el fet de no tenir un Pla d’Autoprotecció aprovat no és pas un problema menor, al contrari ! Què ens pot passar realment en cas d’incendi? d’evacuació ràpida? d’aturada de trens a l’interior del túnel (tant “de moda” darrerament?)

Penseu només que hauria pogut passar si les primeres inundacions haguessin ocorregut de dia, amb els trens en funcionament Parleu amb bombers de confiança o amb persones amb mobilitat reduïda i us fareu creus de les mancances que uns i altres denuncien La prioritat hauria de ser la confiança de tots els cossos que han de participar en les emergències, i en canvi se’ls silencia. Ens cal investigació i denuncia – periodística i política- pel què vindrà, i no imitar-nos a esperar que les noticies ens encalcin. Les actuacions policials i judicials contra responsables d’ADif en altres trams de l’obra ens fa sospitar que a Girona no va pas anar diferent.

Durant les obres es van fer modificacions importants que ens asseguraven que responien a criteris tècnics. Quina seguretat tenim ara que no fossin criteris econòmics ? I ,amb la sospita del frau econòmic, i si només haguessin respost a “mordides” en butxaques impròpies ? En altres zones de l’Estat, s’ha acabat demostrant “a les males” la relació de les retallades en la seguretat de l’obra i la gravetat dels accidents que hi han ocorregut . Penso en el tren Alvia a Galícia i el metro de València , on – a més- a resposta dels responsables -tan tècnics com polítics- amb les víctimes no dona gaires esperances ni alegries.

Amb tot i això, el nostre ajuntament s’entesta a tenir-nos entretinguts en les foteses més irrellevants del qui , com i quan paga i arregla una petita part del nyap. I ens manté el “zoom” tan reduït com els és possible volent evitar que veiem la totalitat de la magnitud de la tragèdia. Els senyals hi són...no saber-los interpretar és una possibilitat, no voler-los veure és una risc, no deixar-nos-els veure una temeritat que podem pagar cara !!