Sant Narcís: des-informació d'estiu

Em fa gràcia que diguin que a l'estiu no hi ha noticies.

Em fa gràcia (per no dir ràbia) que els mitjans convencionals (i per tant majoritaris) estiguin disposats a omplir pàgines, que haurien de continuar plenes del que ens  afecta i interessa, amb breus, comentaris superficials i noticies suposadament curioses de l'altra punta de món.
 
Res més lluny de la realitat!!

Precisament a l'estiu, quan tots estem pensant en les vacances i la calor, és quan els que "tècnicament" ens representen i "pràcticament" fan el que els rota o interessa, ens donen les no-noticies més "llamineres" i  amb contingut "polític" més potent.

Només cal estar un xic més al cas...
 
Fa dos anys, per exemple, la regidoria de mobilitat de l'ajuntament de Girona va pensar que començar a 'acostumar' als veïns de Sant Narcís a espavilar-se sense un carrer important (l'Oviedo) a l'estiu era una bona pensada per fer el procés gradual i progressiu... en realitat, a l'estiu no hi va haver tant de seguiment, menys informació i cap rebombori. I aquest era el seu propòsit!
 
Aquest estiu, una altre regidoria amb 'molta sensibilitat' pretenia fer passar pel darrer Ple municipal, el Pla d'usos de la Devesa per poder-lo tenir en exposició pública tot l'estiu, presumiblement per no molestar als veïns amb nimietats i foteses. A darrera hora els companys de viatge es van adonar del ridícul que podien acabar fent i ho van treure de l'ordre del dia.

Però si de notícies es tracta, us convido a passejar pels barris de la ciutat. Fixeu-vos que he dit pels barris, no per la ciutat, perquè és als barris on, contràriament als que pensen els nostres regidors (més disposats a crear ells mateixos les noticies -per sortir-hi ,evidentment!-), on es viu i per tant passen (o no!) coses.
I no caldrà que ningú estigui disposat a esperar que un home mossegui a un gos (un altre estereotip que diuen que s'explica a periodisme... digueu-me que no és cert!), les no-noticies s'esdevenen per elles mateixes.
 
Posem per cas el barri de Sant Narcís...
 
Contràriament al que va informar ja fa mesos la senyora Pagans, encara no hi ha hagut cap reunió de valoració  de les zones blaves del barri...

Mireu! Tres noticies al preu d'una:
 
-Les zones blaves funcionen?…Tenim  tant de lloc buit que hi ha qui es pensa que l'avinguda té tres carrils! i com que per estalviar no es van pintar les ratlles horitzontals de limitació, els cotxes no aparquen, planegen!... si els carrers 'blaus' són símbol del dinamisme comercial i veïnal del barri, a algunes hores del dia fa basarda veure en quin paratge al més pur estil del Far-west ens han convertit els carrers!
 
-Els veïns no utilitzem les zones blaves. Tot i no haver aconseguit cap més plaça d'aparcament lliure, ni -evidentment- ampliat el nombre de pàrquings comunitaris, la majoria dels veïns ens neguem a utilitzar les zones de pagament i ho fem on podem...com en tants altres casos, la proposta de l'ajuntament no ha estat encarar el problema sinó traslladar-lo. A més, com que són pocs els gironins que passen pel barri (mercès a l'aïllament a que ens condemnen les obres de l'AVE) i per tant tampoc les utilitzen, tot plegat  a representat una despesa que no reporta els beneficis esperats.
 
-La senyora alcaldessa no ha complert un altre dels compromisos amb el barri. I ja en porta una colla!
 
De les obres de l'AVE, la manca de noticies ens pot fer pensar que tot va a bon ritme. Però, de tant en tant, una petita referència en una plana interior ens fa recuperar el neguit que ens va quedar després de la reunió 'pseudo-informativa' del passat 16 de juny.

Altre cop tres noticies per triar i remenar:
 
L'obra es fa 'a salt de mata': A la pregunta d'una assistent sobre la seguretat del pas de la tuneladora per sota d'edificis sense fonaments, la resposta va deixar clar que encara s'estant estudiant les dades que resulten dels mesuraments que la complexitat de l'obra requereix.

Algú ha provat de fer obres a casa sense tenir abans tot el projecte aprovat ??
Perquè amb les grans empreses no es té la mateixa cura i rigorositat i si convé mà dura?

No es pot entendre (ni s'hauria de permetre) que a hores d'ara encara no coneguem el projecte del soterrament del tren convencional.
 
No hi ha prou informació: Estic segur que ni l'ajuntament no la té! i amaga la seva posició d'inutilitat i servilisme davant d'Adif amb una sobre-informació de temes tècnics que ni  demanem ni ens interessen perquè sovint no entenem.
L'ajuntament sap que tindrem una estació de trens provisional, però no sap fins quan, perquè no sap quan s'acabaran les obres de soterrament del tren convencional... i ara ni sap quan començaran.

Sap que perdrem el Parc Central però no fins quan, ni com quedarà després, perquè encara no sap quan es podrà fer la licitació de l'estació .
No sap per on passaran els trens de mercaderies perilloses, ni quina vida li queda al pas elevat...
No sap...
 
Davant d'Adif estem sols: L'ajuntament va decidir, fa molt, tenir una postura de submissió davant d'Adif.

Tal i com es va demanar a la reunió, ens agradaria que fos l'ajuntament qui gestionés la demanda d'indemnitzacions per a cada comerç, veí i barri en comptes d'haver-ho de fer sols o com a associats a alguna entitat exclusiva... al capdavall tots som afectats per les obres i el consistori ens representa a tots... no?
 
Cadascuna de les noticies (i ja en porto sis) dóna per a un serial d'estiu... però, a qui podria interessar acompanyar un veí de la ciutat al PIAC (centre d'informació de les obres de l'AVE) amb una denúncia per sorolls i fer el seguiment del "recorregut" que fa la queixa?  i seure als bars de la zona per escoltar els comentaris dels veïns (o dels treballadors) respecte les obres i els temors i dubtes que tenen? o fer un compendi de tots els incompliments de l'alcaldessa només amb el barri de Sant Narcís... suposo que després de buscar-les, una bona lliçó deu ser no "noticiar" a qui et dóna de menjar!!
 
Algun dia, també podria sortir una noticia (no cal que sigui la inauguració) sobre la pista esportiva que gràcies (de nou) als Plans E del govern central (es veu que els barris d'aquest sector no ens mereixem inversions dels pressupostos ordinaris del consistori) ens estant construint, finalment, al barri. Una gran gàbia, lluny i diferent del projecte presentat per algunes entitats, no fos cas que ens creguéssim que hi podem aportar res.

I perquè no repassar, ara que tenim tot el temps del món, les parades d'autobús sense marquesines de la ciutat, la curiosa distribució de les parades de la Girocleta, les poc pràctiques línies d'autobús urbà, les plagues, els incompliments de normatives d'altres grans empreses estatals (aigua, elèctriques, telefonia...)
 
Per qui pugui pensar que aquests temes ja no són noticia o que em repeteixo i obsessiono (algun mitjà ja m'ho ha insinuat) només convidar-los a fer una valoració del seguiment indecent que han fet tots els mitjans de la pre-manifestació, la post-manifestació, el debat del burka, els casos Palau, Millet i companyia, la Fundació Príncep de Girona... com si les trifurques entre els partits (sense arribar mai a discutir sobre el tema que les incita) ens haguessin d'interessar més que el futur de casa nostra, el nostre negoci el nostre barri o la nostra ciutat...

Ho intenten, però entre d'altres coses hem de decidir sobre què volem decidir!