S'enduen el segon detingut de casa seva a Ripoll entre l'escridassada dels veïns

Els policies s'enduen caixes amb documentació després d'escorcollar el domicili

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil s'han endut cap a les dotze del migdia el segon detingut a Ripoll per la seva presumpta relació amb l'atemptat a les Rambles de Barcelona, que estava a casa seva durant l'escorcoll que hi ha fet la policia.

El registre ha començat cap a les set del matí i els policies s'han endut caixes amb documentació. El detingut és amic d'un altre dels arrestats, Driss Oukabir, que al seu torn és germà de Moussa Oukabir, a qui els Mossos d'Esquadra estan buscant.

El detingut ha sortit de casa seva amb la policia entre una escridassada d'una cinquantena de veïns que hi estaven concentrats.

El segon detingut a Ripoll, Salh el Karib, té una trentena d'anys i viu al segon pis del número 2 del Pont d'Olot. La Guàrdia Civil, amb el suport dels Mossos d'Esquadra, ha entrat a l'habitatge aquest divendres cap a les set del matí. "Hem escoltat un cop molt fort, que eren els agents trencant la porta del pis", ha explicat el veí de dalt, l'Ignasi Pujol, que també ha concretat que no coneix la família perquè l'habitatge sol canviar d'inquilins.

La detenció d'El Karib s'emmarca dins la investigació per l'atemptat terrorista a Barcelona. Els agents s'han estat dins el pis fins a les dotze del migdia, d'on n'han sortit amb caixes de documentació. Poc després, la policia ha tret el detingut –que ha sortit amb el cap cobert- i l'ha entrat dins un cotxe dels Mossos d'Esquadra.

Quan El Karib ha sortit de l'habitatge, una cinquantena de persones que s'havien concentrat a fora l'han escridassat, l'han insultat i han amenaçat la família. La seva dona, que poc després ha sortit del pis, ha explicat que no s'explica per què els Mossos i la Guàrdia Civil l'han detingut. Ha explicat que el seu marit regenta un locutori, on també ven bitllets d'avió, i que li n'havia gestionat un a Driss Oukabir perquè anés de vacances al Marroc.

Escorcolls a Ripoll

Aquest divendres els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil s'han desplegat a diferents punts de Ripoll per fer-hi escorcolls. Entre d'altres, han anat fins al pis de Driss Oukabir, situat al carrer Pla de Ginebret. També han escorcollat el bloc situat entre Antoni Gaudí i Puig i Cadalfalch, al sector Cal Déu-Est, on han estat durant tota la matinada. Allà hi viuria la mare de Driss Oukabir.

La policia busca ara el germà petit de Driss Oukabir, de nom Moussa, que es troba en cerca i captura. Quan ahir els Mossos el van detenir, Driss anava en direcció a la comissaria. Allà va explicar que el seu germà li hauria robat la documentació, que és la que es va trobar dins la furgoneta amb què es va cometre l'atropellament massiu a La Rambla de Barcelona.

Els dos detinguts, segons informen Mossos, es troben a la comissaria del municipi en espera de ser traslladats a l'Audiència Nacional.

El municipi, "consternat" pels atemptats

Unes 200 persones s'han aplegat aquest divendres a les dotze del migdia a la plaça del monestir de Ripoll per guardar un minut de silenci i retre homenatge a les víctimes dels atemptats terroristes d'aquest dijous a Barcelona i Cambrils. L'alcalde de la població, Jordi Munell, ha llegit un manifest en el qual ha condemnat els fets i ha assegurat que "no ens doblegaran". Munell ha dit que el municipi s'ha vist "tristament" implicat en els fets per la detenció de tres persones però ha assegurat que "no deixarem que una minoria acabi amb la nostra manera de fer".

"El poble està sorprès i consternat. Aquí ens coneixem pràcticament tots", ha afegit Munell. L'alcalde ha explicat que els detinguts han participat en activitats esportives, de cultura o a la Casa d'Oficis. Per això, ha dit que no havien aixecat cap sospita i que ningú es podia imaginar el desenllaç. De fet, ha explicat que Driss Oukabir, va ser vist dijous a la tarda en una cafeteria fent vida normal.

Munell ha explicat que la família va arribar a Ripoll l'any 1989 i que el germà petit va néixer aquí. "Ningú s'explica com ha pogut derivar en aquesta implicació", afirma. De fet, ha explicat que Moussa Oukabir –que està fugit i que es consideraria el conductor de la furgoneta que va provocar els atropellaments a Barcelona- havia estudiat a l'escola Tomàs Raguer de Ripoll i al Punt Òmnia Casal Cívic, on va accedir per treure's el graduat escolar. "Els serveis municipals d'educació estan sorpresos perquè era una persona que cada dia participava en un berenar que es feia en aquest espai", recorda l'alcalde.

L'alcalde també ha explicat que tenen prevista una reunió amb la comunitat islàmica del municipi, que també els ha fet arribar la seva condemna i consternació pels fets. "Com a societat ens cal analitzar tot això que s'està estenent arreu del món i que demostra com persones integrades a la vida social dels pobles acaben provocant víctimes", ha dit Munell.

Amb tot, ha demanat no caure en el parany dels terroristes que "busquen dividir al societat" i ha demanar, en la mesura del possible, intentar recuperar la normalitat.