Junts demana suspendre la reforma del Passeig del Mar de Palamós per ''polir el projecte''

Demana que s'estudiï fer-hi un aparcament soterrat i tem que no es puguin complir els terminis

El grup municipal de Junts per Palamós (Baix Empordà) es desmarca dels socis de govern i presentarà al·legacions perquè la reforma del Passeig del Mar es deixi en suspens. Demanen que es plantegi construir un aparcament soterrat a primera línia de costa i temen que no es puguin complir els terminis de l'obra, cosa que podria comprometre els 3 milions d'euros (MEUR) de finançament europeu procedents dels fons Next Generation.

El portaveu de Junts, Raimon Trujillo, creu que cal polir tant el projecte com les fases d'execució per "no hipotecar" possibles inversions de futur al municipi. La reforma del Passeig del Mar és una de les obres de mandat a Palamós. Costarà 8 MEUR, abasta més de mig quilòmetre i la intenció és engegar l'obra aquesta tardor.

En un comunicat, Junts per Palamós explica que tot i formar part de l'equip de govern des del novembre (els altres dos socis són ERC i el PSC) ha decidit presentar al·legacions a la reforma del Passeig del Mar amb la intenció que el projecte es deixi en suspens. D'entrada, Junts demana que es plantegi incloure un aparcament soterrat a primera línia de mar; sobretot, tenint en compte que l'actual aparcament de sauló amb 220 places desapareixerà.

"L'estacionament és una preocupació, sobretot arran de l'anunci que l'esplanada de Costes es renaturalitzarà i que els carrers on fins ara es podia aparcar es pacificaran amb plataforma única", recull l'escrit. Junts explica que, internament, ja havia traslladat aquests dubtes als altres grups de govern, perquè davant "la urgència dels fons europeus i l'obligació de complir terminis", va optar per aprovar el projecte al ple municipal i treballar amb ERC i el PSC per buscar solucions.

Ara, però, Junts recela que es pugui lligar el finançament per a l'obra, i que també es puguin complir els terminis d'execució que marca Europa. De les dues fases en què s'ha subdividit la reforma del Passeig del Mar, la primera -que puja a 6,6 MEUR- ha rebut una subvenció de 3 milions procedents dels Next Generation i ha d'enllestir-se al juny del 2026.

"La promesa d'aconseguir recursos, actualment en suspens per la manca de Govern a la Generalitat, i per tant de pressupostos, de la mateixa manera que passa a l'Estat, posen en dubte la viabilitat del pla de mandat i el finançament de les diverses accions que Junts vol prioritzar", recull el comunicat. A més, el grup municipal també tem que a "imminent aplicació de les regles de despesa suspeses arran de la pandèmia" i la "necessitat" de tirar endavant altres projectes comprometin la reforma del Passeig del Mar.

Junts recorda que, pel que fa a la mobilitat i a l'aparcament, l'estudi encarregat per l'equip de govern que ha d'analitzar aquests dos punts es preveu enllestir a la tardor. I que a això també s'hi afegeix "el problema dels terminis", perquè tant sí com no la primera fase de la reforma del passeig ha d'enllestir-se a mitjans del 2026 per complir les exigències d'Europa.

Polir el projecte i les fases

Raimon Trujillo creu que cal polir tant el projecte de reforma del Passeig del Mar com les diferents fases d'execució de l'obra per "no hipotecar possibilitats futures". I aquí, de fet, Junts per Palamós recorda que hi ha casos recents -com les obres de l'Eixample, les de l'Arbreda o l'arranjament del tram de passeig entre els carrers del Mar i d'Aragó- en què "els terminis de contractació no s'han acomplert, cosa que posaria en risc els 3 milions europeus".

Per últim, Junts també subratlla que en els darrers anys s'ha visualitzat "l'acció deficient" per garantir tant el manteniment del Passeig del Mar com d'altres espais públics del municipi. Sobretot, en allò que fa referència a la neteja, l'arranjament del paviment o la poda de l'arbrat.

"No hi ha elements per pensar que això anirà a millor; i per tant, cal disposar d'una partida concreta al pressupost per mantenir en les millors condicions possibles el Passeig del Mar", diu Junts. "Altrament, faria insostenible aquesta inversió que es planteja", hi afegeix el grup municipal, demanant també que els arbres i arbustos que s'hi instal·lin siguin "varietats autòctones" resistents a la sequera i el canvi climàtic.

Més de mig quilòmetre

La reforma del Passeig del Mar de Palamós n'abasta tot el tram central, que s'estén al llarg de mig quilòmetre de la façana marítima del municipi. En concret, el que hi ha comprès entre els carrers d'Aragó i de Carmel. L'obra costarà 8 milions, s'ha dividit en dues fases i permetrà guanyar una nova plaça oberta al mar.

El projecte que es va aprovar per ple recull que el nou passeig mantindrà l'estètica de l'actual, però potenciarà la zona de vianants, inclourà un carril bici i millorarà la connexió amb els carrers que hi desemboquen. A més, part del mur que dona a la platja Gran s'enderrocarà i s'hi instal·laran passeres de fusta per accedir a la sorra.