Els hostalers gironins tanquen un estiu ''nefast'' on només s'ha salvat una part de la Costa Brava

Escudero denuncia que hi ha treballadors que encadenen baixes intencionades per covid

Els pronòstics s'han acabat complint i el final d'agost confirma la "nefasta" temporada pels hostalers de les comarques gironines. Deixant de banda la Costa Brava central del Baix Empordà – que representa un 18% de places hoteleres -, la resta s'ha vist colpejada de manera "severa" per la pandèmia.

De fet, des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) parlen d'un sector "enfonsat" i adverteixen que el 20% dels establiments no tornaran a obrir si no es posa a sobre de la taula un pla de rescat per aquestes empreses "igual que s'ha fet amb els treballadors".

En aquest sentit, el president de l'ens, Antonio Escudero, aposta perquè l'estat aboni el 70% dels beneficis que les empreses van declarar en les dues passades declaracions de la renda. En cas contrari, Escudero avisa que la destrucció d'empreses serà "massiva" i pronostica que el sector no es recuperarà fins el 2023.

I és que a poblacions com Blanes i Lloret de Mar aquest estiu els hotels que han obert amb prou feines han ofert un 40% del total de places que tenen. Cal tenir en compte que aquestes dues poblacions aglutinen una quantitat important de les habitacions disponibles a la Costa Brava, ja que són grans establiments que depenen molt dels touroperadors.

Una situació similar s'ha viscut en zones com Roses a l'Alt Empordà on també hi ha una oferta hotelera important. En canvi, la costa del Baix Empordà, tot i notar el cop provocat per la pandèmia, han resistit millor, ja que molt del client és nacional i francès, a més de ser establiments més petits.

Per això, Antonio Escudero exigeix un "rescat urgent" de tot el sector. "Igual que s'ha ajudat als treballadors, també s'ha de treure del pou als empresaris, perquè Girona està destrossada, Barcelona està destrossada, les illes estan destrossades, tot el país està així", exclama.

Baixes intencionades de treballadors

Escudero també ha volgut denunciar el que considera una "picaresca" per part d'alguns treballadors de l'hostaleria. Assegura que encadenen baixes per coronavirius de manera intencionada ja que d'aquesta manera cobren més del que podrien percebre si estiguessin en un ERTO.

"N'hi ha que agafen una baixa durant quinze dies, després van a un altre metge quan es demostra que no tenen covid, després a un altre, així no es pot viure. Arribarà un dia que mataran la gallina dels ous d'or. Els petits empresaris sempre som els sacrificats, els idiotes i els imbècils".

Conviure amb la covid

Escudero considera que el que cal és "conviure" amb el coronavirus i assumir que si no es tornen a obrir fronteres i a permetre els avions que tornin a volar "això s'acabarà d'enfonsar". "Hem d'assumir que aquest virus ha vingut per quedar-se", remarca.

A més, des de la FHCG també lamenten els "danys col·laterals" que provocarà la pandèmia. En aquest sentit, el president de l'ens assegura que el cop que genera la crisi conseqüent del virus és "molt més dura" que el virus en sí.