Els escombriaires en vaga de Salt es manifesten pels carrers de la ciutat

El consistori els rep després de la marxa que han fet en el sisè dia de vaga de recollida

Els escombriaires de Salt (Gironès) s'han manifestat aquest dijous per denunciar l'actitud de l'empresa (FCC) i per exigir "més implicació" a l'Ajuntament. Una setantena de persones han marxat des de la seu de la companyia fins el consistori.

Al final de la protesta, quatre representants del govern municipal n'han rebut dos dels escombriaires en una reunió al mateix Ajuntament. El delegat de personal dels treballadors, Xavier Vives, ha carregat contra l'empresa de la que només reben "decepcions" per la poca voluntat negociadora i també contra el consistori a qui acusa d'enfrontar-los amb els veïns amb una actitud "barroera". "Ens sorprèn que els interessi més la guerra amb nosaltres que el poble", ha reblat Vives.

Equipats amb banderes i pancartes, els escombriaires de Salt han sortit de la seu de l'empresa al carrer Amnistia Internacional al polígon industrial i han caminat fins arribar a l'Ajuntament. Durant el recorregut, bona part pel carrer Major, els manifestants passaven pel costat de punts de recollida de brossa que estaven plens, ocupant bona part del les voreres. Amb lemes com "menys promeses i més conveni" o " a mi tampoc m'agraden les rates", els escombriaires han carregat contra FCC perquè només dona que "decepcions" en les reunions de mediació que tenen.

Però un altre dels objectius de la protesta ha estat el govern municipal a qui acusen de no implicar-se prou en la negociació i "confrontar-los amb els veïns". "El diàleg amb l'Ajuntament és inexistent i ens sorprèn aquesta actitud tan barroera", critica Vives.

Els sis dies de vaga i la manifestació, però, han comportat un moviment per part de l'Ajuntament de Salt, que ha decidit rebre una delegació dels treballadors després de la marxa. L'objectiu, explica Vives, era saber si el consistori "no s'implica per la informació intoxicada que rep de l'empresa o perquè no vol".

Una reunió que, segons fonts sindicals, no ha servit per acostar les postures, ja que els responsables municipals han repetit que no podien fer-hi res i que havien de ser els treballadors i l'empresa qui solucioni el conflicte. "Ara mateix les postures no s'estan acostant, i tot just comencem el que fa tant temps que hauríem d'haver fet, que és negociar", ha assenyalat Vives.

El delegat dels treballadors ha recordat que porten "un mes intentant parlar amb l'Ajuntament i ha estat impossible" i demanen que no els enfronti amb la ciutadania. "Nosaltres volem una solució per acabar amb el conflicte, però cal que ens asseguem a negociar i parlar, si no és impossible", ha criticat Vives.

Recollida especial de cartró

Els escombriaires han presentat una instància per poder fer serveis especials en dates assenyalades. Segons informen, ho han fet per "l'immobilisme de l'empresa i l'absència de l'ajuntament" i perquè el conflicte "s'està allargant per manca d'acords".

Com que no hi ha prevista cap mediació que permeti desconvocar l'aturada, han demanat poder fer una recollida especial de cartró demà dia 31 de desembre "per mirar de minimitzar els possibles incendis" que s'ha aprovat i es podrà du a terme.

Vives explica que ho fan perquè ells "també son veïns" de Salt i no els agrada que els carrers estiguin plens de brossa. Amb tot, el delegat dels treballadors ha recordat que el dia 2 de gener han convocat una assemblea on explicaran el conflicte que tenen amb l'empresa a qui ho vulgui escoltar. "Nosaltres no tenim res a amagar, però no entenem que a l'Ajuntament i a l'empresa li interessi més el conflicte amb els treballadors que no pas el poble", ha conclòs.