1 any i 10 mesos de presó pels artífex del Museu de la Retirada de Camprodon

Eviten entrar a presó i afirmen que no sabien que estaven cometent una il·legalitat

"Els acusats desconeixien que el fet d'emmagatzemar armes, municions i projectils de guerra sense les corresponents llicències està penat per la legislació vigent". Aquest "error vencible" reconegut per la fiscalia i acordat amb les defenses dels dos acusats és el que ha permès rebaixar la pena de presó als dos artífexs de l'anomenat Museu de la Retirada de Camprodon, que acumulaven centenars d'armes i explosius provinents, majoritàriament, de la Guerra Civil.

Els dos processats, Alejandro Cuadrado i Lluís Bassaganya, han reconegut els fets davant el tribunal de la secció tercera de l'Audiència de Girona, que els ha condemnat de viva veu a una pena d'1 any i 10 mesos de presó cadascun com a autors d'un delicte de dipòsit d'armes i munició de guerra. A petició de les defenses, encapçalades pels lletrats Carles Monguilod i Gabriela Barrios, l'execució de la pena s'ha suspès i els condemnats no hauran d'entrar a presó amb la condició que no delinqueixin durant els pròxims 2 anys.

La Guàrdia Civil va desplegar l'operatiu a finals del 2015 i es va saldar amb el decomís de centenars d'armes i explosius. En concret, segons recull l'escrit d'acusació pactat entre fiscalia i defenses, es van endur 115 armes de foc entre pistoles, revòlvers, rifles, carrabines i escopetes. D'aquestes, 85 conservaven tots els mecanismes per disparar i "van realitzar correctament la prova de foc".

Entre l'arsenal, també hi havia explosius i munició. La majoria estaven en mal estat de conservació, segons el peritatge de la Guàrdia Civil, però "no tenien els corresponents elements de seguretat que poguessin evitar una explosió accidental". Entre els explosius hi havia 90 granades de mà, 37 de morter, 48 projectils d'artilleria, quatre bombes d'aviació o un projectil antiaeri.

A la sortida de la sala de vistes, Cuadrado i Bassaganya han afirmat que van anar acumulant les armes i explosius amb voluntat "arqueològica". "Era per guardar la història, mai per comerciar-hi, volíem que no es perdés perquè és una llàstima que a través dels anys es perdi la memòria històrica", ha detallat Cuadrado que ha exposat que van anar emmagatzemant armes per explicar com va ser la retirada de les tropes republicanes a la Vall de Camprodon al final de la Guerra Civil.

A més, també han detallat que no eren conscient que acumular els explosius pogués suposar un perill per una possible explosió accidental. "Estaven podrits, ja no tenien explosiu", han assegurat.

Evitar la presó

Monguilod ha exposat que la fiscalia ha estat "sensible" a la situació dels dos condemnats, que van cometre la il·legalitat de forma inconscient amb la finalitat d'explicar una part de la història de la zona al públic. "L'acusació inicial podia haver comportat penes molt greus, de 8 anys de presó, però la fiscalia va entendre que no hi havia ànim delictiu", ha afirmat. Per això, sosté que l'objectiu ha estat evitar que hagin d'entrar a presó i que la pena es pogués suspendre.

Actualment l'exposició, que es feia en una casa particular que Cuadrado va heretar, està tancada. "És una llàstima perquè ve molta gent a demanar-nos poder veure el patrimoni, però ningú ens dona un cop de mà", ha lamentat Bassaganya. Segons la sentència, el material comissat queda ara en mans de la Guàrdia Civil, que és qui té competència en intervenció d'armes.

Cuadrado i Bassaganya esperen que les administracions moguin fitxa per evitar que les armes acabin destruïdes i es pugui exposar al públic. "Hi ha armes amb molt valor històric, com les de la guàrdia personal del president de la República Juan Negrín o la del maqui Quico Sabaté", ha concretat Cuadrado.

Tant la fiscalia com les defenses han descartat recórrer la sentència, que ja és ferma.