El PSC de Girona proposa unificar els rebuts municipals i fraccionar el pagament en dotze mesos

Reclamen un "gest" de l'equip de govern per donar suport a les ordenances fiscals

El grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Girona ha presentat una bateria de propostes per a les ordenances fiscals per al 2019. Entre les mesures hi ha, per exemple, la creació d'una 'tarifa plana' que unifiqui tots els rebuts de taxes i impostos municipals i fraccionar el pagament en dotze mesos.
La prioritat de les propostes, distribuïdes en set eixos, és reforçar unes ordenances progressives per ajustar la pressió fiscal a la situació econòmica i social de cada veí.
 
La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha afirmat que la darrera reunió amb l'equip de govern va ser dimarts i que esperen un "gest" que permeti que puguin donar suport a les ordenances al ple d'aquest divendres.
 
Paneque advoca perquè l'equip de govern busqui el màxim consens possible a l'hora de tirar endavant les ordenances fiscals per al 2019. Per això, el grup del PSC a l'Ajuntament ha fet un seguit de propostes i espera que el govern municipal de CiU les incorpori per poder votar a favor al ple de divendres.

Les propostes del PSC a les ordenances giren entorn a set eixos i aposta per diferents mesures concretes per garantir una fiscalitat progressiva i adaptada a la situació social i econòmica de cada veí. Per això, una de les propostes principal és la creació d'aquesta 'tarifa plana' que unifiqui tots els rebuts i permeti que es pagui mes a mes.

Segons Paneque, el fet de no poder fraccionar els rebuts de taxes i impostos fa que algunes famílies tinguin veritables maldecaps a l'hora de fer front a algun dels pagament. Per això, considera que poder pagar-los en mensualitats pot ajudar a rebaixar la pressió fiscal d'alguns veïns.

En aquest apartat que busca "facilitar" la situació a la ciutadania, el PSC també proposa duplicar la targeta de discapacitació en el cas dels pares que tenen un fill amb mobilitat reduïda. Paneque subratlla que sovint les famílies tenen dos cotxes i és incòmode haver de compartir targeta. També per a persones amb discapacitat o amb malalties cròniques, advoquen perquè no hagin de renovar cada any la sol·licitud de bonificació de l'accés a les piscines municipals.

El PSC considera que l'apartat on és més "necessari" actuar és a l'IBI i a la taxa d'escombraries i proposa diferents tipus de bonificació. Entre aquestes, aposta per una bonificació del 90% de l'IBI als propietaris que hagin de fer millores de rehabilitació i adequació als habitatges o del 75% als que cedeixin els pisos a la borsa de lloguer social. Per contra, proposen un recàrrec del 50% en el cas dels grans tenidors que tinguin pisos buits.

El grup socialista també reclama que l'equip de govern impulsi mesures relacionades amb una fiscalitat verda (bonificació d'impostos a vehicles que contaminin menys) o feminista (adaptant les ordenances de publicitat per regular la publicitat sexista).
 
Sílvia Paneque sosté que no hi ha cap proposta que sigui inassequible per a l'equip de govern i espera, abans del ple de divendres, alguna mostra de la voluntat d'incloure aquestes mesures per poder votar a favor de les ordenances fiscals.