Assumpció Puig, exalcaldable de JxCat a Girona: ''M'he sentit maltractada''

Critica l'actitud de la coordinadora local per haver actuat d'esquenes a ella

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

La ja exalcaldable de JxCat a Girona, Assumpció Puig, assegura que s'ha sentit "maltractada" per la coordinadora local. "No ha volgut que jo liderés i els seus moviments han estat molt clars perquè ho entengués", afirma. Puig acusa el comitè local d'actuar d'esquenes a ella i diu que li hauria agradat que les discrepàncies, que es van materialitzar a la reunió d'on en va sortir el correu electrònic dirigit a la cúpula del partit, se li haguessin dit "cara a cara".

Assegura que des d'un principi va tenir clar que, a les municipals, des de JxCat "havíem de lluitar per guanyar altra vegada a Girona". Però que això s'ha de fer en equip, i que en les circumstàncies actuals "no podíem sortir a jugar un partit tan important com el de l'alcaldia".

Assumpció Puig admet que haver pres la decisió de renunciar a ser alcaldable li sap "greu", perquè s'havia "il·lusionat", però tampoc amaga que s'hi ha vist abocada per les circumstàncies. I sobretot, per la manera com s'ha sentit tractada -o "maltractada", assegura- des del comitè local de JxCat. "Podem tenir moltes desavinences, però treballar conjuntament també vol dir parlar i arribar a acords; i si això no es fa, el distanciament augmenta cada cop més", assegura.

L'arquitecta explica que ja des del juliol escoltava "rumors" que hi havia desavinences cap a ella, però també subratlla que havia dit "clarament" als membres de la coordinadora local que allò que la guiava a l'hora de treballar era "el principi de confiança". "Que no se m'hagi dit directament que hi havia aquests problemes crec que no és la manera de fer", afirma Puig.

La gota que, en certa manera, va acabar vessant el got va ser la doble reunió de dijous passat a la seu de JxCat. La primera, de l'equip de campanya. I la segona, la de la coordinadora -de la qual ella explica que no en sabia res- i d'on va acabar sortint-ne el correu electrònic que es va enviar a la cúpula del partit. I que específicament anava dirigit al secretari general de Junts, Jordi Turull, i al d'organització, David Saldoni.

Assumpció Puig relata que la reunió amb l'equip de campanya, on també hi havia membres de la coordinadora, va durar unes dues hores i quart. Es va parlar de temes com ara on es posarien "taules electorals" o bé què es faria durant les Fires de Sant Narcís. La sorpresa va arribar quan ella va sortir de la trobada i va assabentar-se que després s'havia convocat una altra reunió.

"Deu minuts després que marxés del local de JxCat, persones de la coordinadora que havien estat amb mi van parlar que no em veien com a candidata", lamenta. "M'hauria agradat que se m'hagués dit cara a cara, i no assabentar-me'n de la manera com ho vaig fer", explica Puig.

Per a la ja exalcaldable, que no se li traslladessin "directament" aquestes desavinences "importants", se suma a tot allò que ja s'arrossegava. I que és el que l'ha portada a renunciar. "He entès que no era la manera de tractar amb algú que fa un esforç per tirar endavant una campanya per a l'alcaldia de Girona", assegura. "No fem equip i no podem sortir a jugar un partit tan important", afirma.

"Els seus moviments han estat molt clars"

Assumpció Puig parla que s'ha sentit com si li haguessin clavat una ganivetada per l'esquena. I no només des del comitè local, sinó que tampoc ha trobat afinitat amb els regidors de JxCat a l'Ajuntament. De fet, explica que creu que s'ha trobat amb allò que ja va passar quan es va decidir que Albert Ballesta -que anava de 19 a la llista- substituís Carles Puigdemont, fent-lo passar per davant dels altres. I que ara, això tampoc s'ha paït bé.

Puig, que de fet va ser l'única a presentar-se a les primàries de JxCat després que el militant de base Santi Baone hi renunciés al cap de 24 hores, afirma que durant tot aquest temps ha dit "que si es trobava un candidat o candidata millor, jo ho podria reconsiderar". "Sé que Junts s'hi juga molt a Girona; en qualsevol cas, tant l'alcaldessa que m'ho va demanar, com també Carles Puigdemont, que em va dir que podria ser una bona alcaldessa, apostaven per mi", recorda.

L'arquitecta explica que, des d'un principi, va tenir clar que s'havia de "lluitar" per "tornar a guanyar altra vegada". "La ciutat té problemes, però aprecio allò que s'ha fet en els darrers anys perquè no s'ha anat tan desencaminat", explica.

"Però allò que és clar és que això s'ha de fer en equip; la coordinadora no ha volgut que jo no liderés, ha fet uns moviments molt clars perquè ho entengués, i jo els he entès", explica. I com a exemple, diu que fins ahir al vespre el comitè local no li va dir res, i que quan la van trucar, va ser per citar-la a una reunió per a aquesta tarda. Entremig, ella ja s'ha avançat i ha enviat una carta a la militància anunciant la decisió de no ser alcaldable.

"Em sap greu perquè m'havia il·lusionat molt, però jo no tiro la tovallola perquè vull continuar treballant per Girona", explica. "Encara no sé de quina manera, potser a base de fer escrits i plantejar propostes, perquè he vist que Girona és una ciutat rica, amb molt de potencial; tot i que crec que potser, des del govern municipal, s'hauria de recolzar més el potencial que té la universitat", precisa.

Assumpció Puig explica que la decisió d'apartar-se l'ha presa "lliurement", i que després de decidir-se i abans de fer-la pública, l'ha parlada "amb la família i els amics més amics". "Tot i que hi ha gent que em dona suport, des de dins i fora de Junts, aquesta no és la manera amb què en sento bé treballant; no estic còmoda quan no se'm diuen les coses com es pensen i a la cara", conclou.