JARC demana la dimissió del responsable de l'ACA a Girona per 'mala gestió'

Considera que no s'han netejat prou bé les lleres dels rius

Els pagesos gironins estan molt enfadats amb l'ACA, ja que segons diuen, sabien que les lleres dels rius, recs i rierols no estaven nets perquè feia anys que no hi feien res. De fet, l'agència ha reconegut que durant el 2010 no es va netejar cap llera gironina per falta de pressupost i atribueixen els aiguats a les fortes pluges.

Aquestes explicacions el que han fet és encendre encara més els ànims. El president de JARC, Pere Rubirola, ha demanat la dimissió del responsable a Girona, Àlex Rocas, tot i que també ha reconegut que desconeix si és a ell a qui se li han d'exigir responsabilitats o als càrrecs d'anteriors mandats. Tenen clar que algú ha d'assumir responsabilitats pels danys ocasionats durant els últims aiguats i a tots els nivells, perquè també consideren que en són responsables aquells tècnics que "trepitgen" el territori i que veuen l'estat en què es troben les lleres. Segons Rubirola, "els havíem avisat i no han fet res".

Un problema de fa més de 7 anys

La neteja de les lleres dels rius, recs i rieres era una feina que feien els mateixos pagesos després de recollir els conreus dels camps, segons ha explicat el president de JARC a Girona. Cadascú arreglava les zones que li tocaven a la finca per assegurar-se que no tindria inundacions davant fortes pluges. Fa uns set anys, però, l'ACA va assumir aquesta tasca i des de llavors tots els particulars que vulguin netejar una llera han de demanar permís.

Des del sindicat es denuncia que el procés per aconseguir el permís és tan llarg que alguns han optat per fer-ho de forma particular però els tècnics de l'ACA els han obert un expedient i els han sancionat amb multes que van des de 1.500 euros fins a 12.000 euros, per posar alguns exemples. "No podem continuar així", ha declarat Rubirola, que alerta que el problema no està resolt i que si hi ha més pluges les inundacions es poden repetir. "Els camps estan plens d'aigua i si plou més encara serà pitjor", ha apuntat.

Autoritzar les neteges

Encara no tenen calculats els danys però recorden que l'ACA encara deu la indemnització d'unes inundacions del riu Orlina al seu pas per Peralada el maig del 2010 a un total de 14 propietaris, per un valor de 82.000 euros. Els propietaris no han vist un cèntim i això els fa pensar que aquest cop tampoc serà diferent i que l'ACA no pagarà.

Per això, demanen que s'autoritzi als pagesos i ajuntaments perquè puguin fer la neteja dels rius o recs que tenen a tocar de les propietats, per assegurar-se que els camps puguin buidar-se en cas de quedar de nou inundats.

Sense dades exactes dels danys

El sindicat està recopilant informació dels danys que els aiguats han provocat en el sector agrari. L'Alt Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany són les comarques afectades. Entre els punts més perjudicats, hi ha municipis com ara Peralada, ab prop de 2.000 hectàrees afectades i Pedret i Marzà amb 700 hectàrees.

Pel que fa als conreus, calculen que els camps que ja estaven sembrats són els que hauran patit més danys. Concretament, en el cas del blat de moro, estimen que suposarà una pèrdua de 250 euros per hectàrea conreada on hi ha un rendiment de 15.000 quilos. Però els danys van més enllà, ja que també suposaran que es retardi la sembra de cereal d'hivern per culpa dels camps inundats o que s'hagin de canviar les llavors perquè s'hauran de fer cultius amb un cicle més curt del previst.

Per tot això, demanen que el Departament d'Agricultura faci una valoració de la situació i que es tirin endavant un seguit de mesures per compensar l'activitat, com ara crèdits tous per poder reparar els danys, subvencions directes i exempcions fiscals.