Presó per a la mare que es va llançar al buit des d'un pis de Figueres amb la filla en braços

L'Audiència absol la processada de la temptativa d'assassinat però li retira la custòdia de la petita durant dos anys

El cas que ara s'ha sentenciat va tenir lloc a finals de novembre de l'any passat. Aleshores, la processada vivia amb la seva filla i el pare de la nena -que és camioner- en un tercer pis del carrer Méndez Núñez de Figueres. Cap a la una de la matinada del 29 de novembre, la parella es va discutir i l'acusada va exigir al seu company que marxés del pis.

Segons recull la sentència, l'acusada -que estava "molt alterada" perquè havia begut- va posar unes tisores "al coll" de la nena i li va dir al pare que, si no se n'anava, "la mataria". L'home va marxar del pis i, un cop al carrer, va alertar els Mossos d'Esquadra i els va explicar la situació.

Una patrulla va anar fins al replà de l'habitatge i, com que ningú els responia, van tirar la porta a terra "davant el temor que l'acusada pogués fer mal" a la nena, que només tenia catorze mesos. Quan van entrar al pis -com recull la sentència- els mossos van veure que Angela Maria Serrano s'havia atrinxerat en una de les habitacions, posant-hi "mobles al darrere" la porta.

Els agents van poder mig entreobrir la porta i aleshores, Serrano, amb la nena en braços, els va dir que si no marxaven es llançaria amb la petita per la finestra. Mentre això passava, diversos agents, Bombers i els serveis mèdics van anar fins al primer pis i van posar un sofà llit i matalassos al balcó. A més, algunes persones també van aguantar una manta, per poder amortir la caiguda si Serrano es llançava daltabaix.

Segons recull la sentència, l'acusada "creient que li prendrien la seva filla", i després de veure tot aquest operatiu, es va asseure d'esquenes a l'ampit de la finestra i va decidir saltar al buit amb la nena. L'Audiència de Girona especifica, però, que l'acusada "no tenia intenció de matar la petita", perquè en el moment de llançar-se "se la va posar al pit i la va protegir amb els seus braços".

Angela Maria Serrano i la nena no van patir cap mal, gràcies al sofà llit i al matalàs que els agents i els Bombers havien posat al pis de baix.

Condemnada a un any i tres mesos

Angela Maria Serrano s'enfrontava a una pena de 16 anys de presó per un delicte d'intent d'assassinat i un altre d'amenaces. La sentència, de la qual ha estat ponent la magistrada Fátima Ramírez, absol l'acusada del delicte d'intent d'assassinat, però la condemna per amenaces i una temptativa de lesions en l'àmbit familiar amb l'atenuant d'embriaguesa.

Si bé l'Audiència de Girona no creu que la mare tingués intenció de matar la nena quan es va llançar per la finestra, sí que diu que va actuar "de forma greu" quan li va posar les tisores al coll. Per això, el tribunal condemna Serrano a una pena d'un any i tres mesos de presó i li prohibeix portar qualsevol mena d'arma durant mig any.

A més, la sentència inhabilita la processada durant dos anys a poder exercir la pàtria potestat de la seva filla. L'Audiència també li prohibeix acostar-se a menys de 300 metres de la nena durant dos anys i tres mesos, i tenir qualsevol mena de contacte amb el pare de la menor durant tres anys.

En matèria de responsabilitat civil, Serrano haurà d'indemnitzar amb 715 euros a un veí de l'edifici, a qui va lesionar al braç quan es va llançar daltabaix. A més, també haurà de pagar 250 euros per danys, perquè va enfonsar el sofà llit amb la caiguda.

La dona també haurà de pagar les costes processals del judici. La sentència, que ha emès la Secció Tercera de l'Audiència, no és ferma. En un termini de cinc dies, es pot interposar recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.