'La Vanguardia' en castellà i en català lideren l'audiència de diaris generalistes de pagament

Les dues edicions d''El Periódico', 'El País', 'El Punt Avui' i 'l'Ara' completen les primeres posicions, segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura

Aquest increment de lectors en català és conseqüència, segons Joan Sabaté, director general de Fundacc, de la sortida al mercat del diari 'Ara', fa just un any, i de l'edició en català de 'La Vanguardia' fa sis mesos. "Això confirma que millorant l'oferta en català s'incrementen els lectors de premsa en català", ha precisat.

La distribució en percentatge sobre el total de lectors de cada diari és exactament igual per als dos diaris generalistes que tenen la doble edició, 'La Vanguardia' i 'El Periódico', i se situen en un 49% de lectors en català en front a un 53% de castellà. 'El Segre', per contra, compta amb més lectors en l'edició en català (un 66%) que de castellà (amb un 37%).

De tota l'oferta de mitjans de comunicació en català, els diaris en aquesta llengua són els que més han augmentat en audiència el darrer any. Concretament, 976.000 persones llegeixen diaris en català habitualment, el 15% dels catalans, un 29% més que l'any passat. En el cas de la ràdio, l'audiència ha crescut un 16%, el de la televisió un 14,5%, el de les revistes un 14% i el d'Internet un 6%.

També ha crescut el nombre de lectors de diaris a Catalunya, en concret, un 8%. Així, actualment el 45% dels catalans llegeixen diaris tant generalistes, esportius, econòmics, gratuïts, de pagament i Internet.

Quant a la temàtica, els diaris d'informació general han crescut gairebé un 10% (en llegeixen un 38% dels catalans), els diaris esportius un 8% (en llegeixen un 16%) i els diaris econòmics un 22% (en llegeixen 0,7% dels catalans). La premsa de pagament ha crescut un 9% i els gratuïts un 6%. Els webs de premsa també han experimentat un creixement del 17%.

4,8 milions de catalans consumeixen mitjans en català

A Catalunya, el 75% de la població, 4,8 milions concretament, consumeix habitualment mitjans de comunicació en català. Les comarques de Catlunya amb més consum mediàtic en català són el Pallars Sobirà (100% de la població), la Cerdanya (98%) i el Ripollès (97%). Les comarques amb un consum mediàtic inferior són el Baix Llobregat (62%), el Barcelonès (66%) i el Vallès Occidental (74%).

Quant als diaris, el 15% de la població (976.000 persones) afirma llegir cada dia diaris en català. Les comarques amb més lectors de diaris en català són les Garrigues (44%), el Pallars Sobirà (43%) i el Gironès (39%). Per contra, les comarques amb menys lectors de diaris en català són el Baix Llobregat (8%), el Baix Ebre (9%) i el Montsià (9%).

Major fidelitat i més temps de lectura

Els lectors de diaris en català són més fidels quant a la freqüència de lectura que els lectors en castellà. El 16% dels lectors en català llegeixen entre 6 i 7 exemplars cada setmana mentre que són un 11% els lectors en castellà que ho fan amb la mateixa freqüència. Així mateix, els lectors de diaris en català dediquen 31 minuts a la lectura, 3 més que els dels diaris en castellà.

El principal motiu dels catalans per triar el diari és la tradició familiar, tant si escullen diaris en català (23%) com en castellà (17%). El segon motiu de tria també en tots dos casos són els articles d'opinió. Així mateix, el tercer motiu a l'hora d'escollir diaris en català respon a la recerca d'informació local mentre que els que en el cas dels diaris en castellà es busca la credibilitat.

La llengua és el motiu d'elecció que més marca la diferència en la tria de diaris en català respecte els diaris en castellà, un 14% enfront al 0,4%.