Les obres d'ampliació del port de Blanes s'enllestiran l'abril de l'any que ve

Els operaris ja han començat les obres per urbanitzar tota la nova esplanada, on hi haurà un espai reservat als vaixells turístics

Ports de la Generalitat ja ha engegat la segona fase del projecte d'ampliació del port pesquer de Blanes. La primera, que es va acabar el mes d'octubre, comprenia tota l'obra del nou dic de recer (de 595 metres), del perllongament del contradic i de la construcció d'un nou espigó de contenció de sorres.

Aquesta segona fase, que ha començat ara fa uns dies, consisteix en urbanitzar tota la zona d'esplanada que s'ha guanyat al mar. Ara, els operaris han començat a instal·lar les canonades per on passarà tota la xarxa de serveis (clavegueram, enllumenat públic, electricitat i aigua potable).

Un cop s'hagin fet aquests treballs, es pavimentarà l'esplanada i després, es reordenaran els vials interiors de circulació del port i les zones d'aparcament. Els treballs, que tenen un termini de quatre mesos, també comprenen habilitar una zona per a l'atracament de creuers turístics locals.

En total, aquesta segona fase de les obres costa 2 MEUR. El subdirector de Ports de la Generalitat, Ricard Font, explica que la intenció és que l'ampliació del port de Blanes "entri en servei a l'abril de l'any que ve".

En total, tota l'obra haurà costat 26,3 MEUR. Segons ressalta Ports de la Generalitat, l'objectiu de l'ampliació és "incrementar la funcionalitat i les condicions de recer del port i reordenar els espais perquè el sector pesquer pugui millorar la seva activitat".

Ricard Font assegura que, un cop estigui ampliat, Blanes tindrà "un dels ports més potents de la Costa Brava, tant des del punt de vista pesquer, com de xàrters turístics i amarradors". A més, el subdirector també ha volgut ressaltar que, amb aquesta obra, el port està més preparat per resistir les llevantades i els temporals de mar.

"El port de Blanes estarà dimensionat per poder superar temporals molt importants", ha declarat Ricard Font. I hi ha afegit: "A més, amb aquestes obres també hem millorat amb força tot el que és la zona interna del port".

Dos anys d'obres

Les obres d'ampliació del port de Blanes van començar a finals de març del 2010, amb la construcció del nou dic d'abric exterior. Al mateix temps, es van fer el perllongament del contradic i l'espigó. La construcció d'aquest dic ha permès ampliar la dàrsena pesquera i augmentar la superfície d'esplanada.

A la zona de ponent, s'ha perllongat el contradic, amb la qual cosa s'ha millorat la funcionalitat del port. Al costat del contradic, s'ha creat un espigó de contenció de sorres, amb l'objectiu de garantir l'estabilitat de la platja. Aquesta actuació ha permès donar continuïtat a l'entorn portuari mitjançant l'ús d'escullera perfilada.

Les actuacions de les dues fases de l'ampliació del port de Blanes s'inclouen dins el pla especial d'aquesta infraestructura, aprovat el desembre del 2006. El document té per objectiu ordenar el desenvolupament de la zona portuària i el seu creixement, d'acord amb el Pla de Ports de Catalunya i la legislació vigent.