El ple de Girona exigeix a Educació que no elimini cap línia de P3 a la ciutat

JxCat i el PSC s'enfronten per la situació econòmica de les empreses municipals

El ple de l'Ajuntament de Girona d'aquest divendres ha fet una declaració institucional, recolzada per tots els grups municipals, per reclamar al Departament d'Educació que no tanqui cap línia de P3 a la ciutat el curs vinent. El Departament d'Educació pretén treure un grup de l'Escola Montfalgars i un altre de la Marta Mata.

Inicialment, la conselleria també preveia eliminar el grup de P3 de l'escola Balandrau. Per això, a l'hora de desgranar la declaració institucional, l'alcaldessa Marta Madrenas ha posat el focus, sobretot, en no tancar grups en aquells centres educatius que només tenen una línia perquè pot posar el risc el projecte educatiu.

Els cinc grups del consistori – JxCat, Guanyem, ERC, C's i PSC – consideren que és "innecessari" el tancament de cap línia i demanen que s'aprofiti la caiguda de la natalitat a la ciutat per reduir les ràtios.

La declaració institucional deixa clara la competència que tenen el Consell Municipal d'Educació (CEM) i l'Ajuntament a l'hora de decidir futurs tancaments de línies de P3 a la ciutat. De fet, l'escrit recorda que es tracta d'un òrgan on estan representats "tots els agents municipals" relacionats amb l'educació de Girona. Això significa mestres, alumnes, famílies, agents polítics o sindicats entre d'altres. Per això, el ple reclama a Educació que vehiculi les planificacions i necessitats a través d'aquests òrgans.

La declaració consta de dos punts. El primer exigeix que el Departament d'Educació no tregui les línies de P3, "especialment quan això pugui suposar la desaparició d'una escola i del seu projecte pedagògic".

El segon punt demana l'aprovació immediata del nou Decret d'Admissions abans de l'inici de les presinscripcions del curs 2020/2021 per tal de "tractar de la mateixa forma" les escoles públiques i les concertades. En aquest sentit, també reclamen una reducció de les ràtios que permetin una "distribució equilibrada" de l'alumnat d'incorporació tardana.

Picabaralla entre JxCat i el PSC

El govern de JxCat i el grup socialista han tingut una picabaralla al ple d'aquest divendres arran de la roda de premsa del PSC de dijous on acusava el govern municipal d'actuar amb "opacitat" en la gestió de les empreses municipals. Els socialistes criticaven que l'equip de govern hagués hagut d'aprovar un decret amb una "transferència d'urgència" d'1,5 MEUR a Trargisa, l'empresa que gestiona la depuradora i la incineradora. Segons el PSC, en els darrers tres anys el govern local ha acumulat 6,8 MEUR de superàvit per "inversions no executades" a través d'empreses municipals.

La tinent d'alcalde M. Àngels Planas ha aprofitat el ple per retreure al PSC aquestes afirmacions perquè assegura que no son fidels a la realitat i que poden "generar confusió" entre la ciutadania. Per a Planas, transmetre aquesta informació incompleta és una "temeritat" i ha defensat la "bona gestió": "Complim escrupolosament amb les nostres obligacions".

El ple també ha donat compte d'una segona declaració institucional, recolzada per tots els grups, per adherir-se al dia contra la corrupció cada 9 de desembre, una data aprovada per l'assemblea general de les Nacions Unides.

A més, també han aprovat una moció amb els vots a favor de JxCat, Guanyem Girona i ERC per donar suport al president Quim Torra i a Oriol Junqueras davant una actuació de la junta electoral que consideren "antidemocràtica".