El Govern preveu que la connexió de 132 kV entre Girona, Olot i Figueres estigui enllestida el 2015

El conseller Mena creu és una possibilitat "molt remota" que les comarques gironines pateixin una apagada energètica com la de la gran nevada

Aquest divendres el conseller i el director general han inaugurat la subestació de Serinyà (Pla de l'Estany), un equipament construït per l'empresa Bassols Energia i que ha suposat una inversió de 3,5 MEUR (milions d'eurols). Canós ha destacat que la posada en funcionament de la sebestació és un "pas més" per aconseguir mallar la xarxa de distribució energètica i que el subministrament tingui diversos punts d'alimentació. Això fa que la tensió sigui més estable perquè les línies de mitja tensió molt llargues acostumen a perdre intensitat i provoquen més problemes d'abastament energètic. Segons el conseller Mena, amb el nou mapa de xarxa elèctrica que hi ha dissenyat és és molt més difícil que hi pugui haver apagades com la de la gran nevada.

Un dels punts dèbils és la comarca de l'Alt Empordà i, segons Josep Canós, és clau la posada en funcionament en un futur de la línia que va des de la nova subestació de Serinyà fins a Figueres. La culminació de l'obra serà el 2015, quan està previst que entri en funcionament la subestació de Santa Llogaia d'Àlguema, però el director general d'Energia ja ha avançat que la connexió de la xarxa es farà abans per aprofitar la infraestructura enllestida.

"Queda el tram entre Serinyà i Santa Llogaia d'Àlguema per tancar l'alimentació a Figueres amb la línia que puja des de Salt", ha explicat Canós que creu que el 2015 "l'anella estarà tancada" amb la finalització de les feines. Mentrestant, la posada en funcionament de la subestació de Serinyà abasta un radi d'uns 30 quilòmetres de les comarques del Pla de l'Estany i la Garrotxa, perquè està situada en una zona fronterera.

El conseller delegat de Bassols Energia, Tomàs Feliu Bassols, ha destacat que també servirà d'impuls per a les empreses a la zona i per al futur en el subministrament energètic com són les xarxes intel·ligents o les plantes de cogeneració. "També necessiten vessar l'energia a alguna xarxa", ha afirmat el director general d'Energia Josep Canós.

MAT i xarxa bàsica

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, ha assegurat que quan estigui enllestida la línia de Molta Alta Tensió (MAT) i s'hagi acabat de teixir la teranyina de la xarxa bàsica de subministrament energètic s'hauran pràcticament acabat els problemes d'abastament elèctric de les comarques gironines. Segons Mena, és molt improbable que es torni a repetir un episodi semblant al de la gran nevada que va deixar bona part de la demarcació a les fosques, una situació que en alguns casos es va allargar diversos dies.

Pel que fa a la MAT, el director general d'Energia, Josep Canós, dubta que abans de l'any que ve el govern espanyol la declari d'utilitat pública i això farà que s'allargui una mica més tot el procés "que ja ve de lluny". Tot i això, espera que ho facin en les pròximes setmanes i que ja es pugui sotmetre el traçat a informació pública i els ajuntaments puguin presentar al·legacinos.

Canós assegura que el Govern estarà al costat dels ajuntaments fent de mediador amb Red Eléctrica. El director general conclou que el Govern vetllarà perquè les obres es facin bé i ràpid i demana als ajuntaments que tinguin en compte que el més important és que la línia s'acabi construint.