El restaurant Àbac recupera la segona estrella Michelin i Can Fabes passa de tres a dues

El restaurant Casamar de Llafranc guanya la seva primera estrella · El Celler de Can Roca conserva les tres

Per segona vegada a la història, la cerimònia de lliurament de les estrelles Michelin s'ha celebrat fora de la capital de l'Estat. En l'edició passada, l'acte es va celebrar a Sant Sebastià i en aquesta ocasió ha tingut lloc a Barcelona, dues ciutats amb una forta tradició culinària i de les que acumulen més estrelles de l'Estat.

En l'edició 2012 de la prestigiosa guia vermella, dos restaurants catalans han rebut una estrella Michelin més. Concretament, el restaurant Àbac de Barcelona, que recupera així la segona que va perdre en l'edició passada, i el restaurant Casamar de Llafranc, que obté la primera. Paral·lelament, Catalunya ha perdut cinc estrelles pel tancament dels restaurants El Bulli, que tenia tres estrelles, i el Drolma i el Lluçanès, amb una cadascun.

El menú de la cerimònia l'han servit els restaurants Celler de Can Roca (tres estrelles), el Sant Pau (tres estrelles), l'Àbac (dues estrelles), el Dos Cielos (una estrella) i el Caelis (una estrella).

Àbac, el retorn al grup dels biestrellats

"No m'ho acabo de creure". Així de contundent s'ha mostrat Jordi Cruz, xef de l'Àbac minuts després de saber que havien recuperat la segona estrella. Ha assegurat sentir-se "molt content per la gent de l'àbac, la feina de tot un equip" en un any que ha descrit com a "complicat per la crisi".

Per Cruz, l'Àbac ha mantingut una filosofia "una mica a contracorrent". L'aposta, assegura, per una cuina amb un "gran producte i fort cost", una circumstància complicada en moments de crisi. Tot i així, ha considerat que l'esforç "ha valgut la pena".

Segons Jordi Cruz, l'Àbac demà obrirà les portes "amb la mateixa il·lusió, amb segona estrella o sense" i afirma que el secret és estar "sempre motivat". "I ara, a per la tercera!", ha bromejat.

Can Fabes, un repte per endavant

El soci de Santi Santamaria, Xavier Pellicer, s'ha mostrat optimista afirmant que cal mirar la part positiva de la pèrdua de la tercera estrella. "El restaurant segueix estant a l'èlit i ha mantingut les dues estrelles". "L'objectiu ara recuperar és recuperar la tercera", ha afegit.

D'aquesta manera, Pellicer considera que s'obre un nou cicle del restaurant. "No deixen de ser les normes de les guies. Els responsables de la guia m'han assegurat que no és càstig a la cuina que fem sinó que és conseqüència de la desaparició del Santi, que obre una etapa nova en el restaurant", ha assegurat. Contràriament, ha dit que es tractava d'una "bona injecció de moral per seguir treballant amb fermesa".

Quant a aquesta nova etapa, considera que han passat uns mesos difícils però que finalment han estat "capaços de redreçar-ho i fer cop de timó per emprendre nous projectes amb l'equip". "Això ens ha d'ajudar a tirar endavant i demostrar que podem estar al mateix nivell que abans que el Santi marxés", ha conclòs.

Homenatge a Santi Santamaria i a Ferran Adrià

El lliurament de les estrelles Michelin ha acabat sent també un acte d'homenatge al xef Santi Santamaria, mort el passat 16 de febrer. Durant la cerimònia, han estat nombrosos els records al reconegut xef, el primer cuiner català triestrellat que aquest dijous ha perdut una estrella.

Així mateix, el director de la guia també ha desitjat "molta sort" al prestigiós xef Ferran Adrià en la nova etapa d'El Bulli Foundation.