'Oncle Vània' de Txèkhov, una reflexió sobre les frustracions de la vida desaprofitada

L'obra, creada el 2004 per la companyia Maly Teatr de Sant Petersburg, es podrà veure el 25 i el 26 de novembre al Teatre Municipal de Girona

Lev Donin està al capdavant de la companyia estable Maly Teatr de Sant Petersburg. Dóna personalment classes als alumnes durant cinc anys i, els millors, passen a formar part de la companyia que, actualment, està formada per 62 actors. Les obres s'assagen durant mesos i es representen durant anys. Això, segons el director del festival Temporada Alta, contrasta amb la manera de funcionar de les companyies arreu de l'Estat, que no tenen plantilla estable i que moltes vegades creen una obra per a un recorregut molt més curt. De fet, 'Oncle Vània' és una adaptació de Txèkhov que van crear el 2004 i que s'ha representat a diversos països.

Per primer cop a l'Estat, aquesta obra arriba al Teatre Municipal de Girona. El director, Lev Donin, ha defensat que l'idioma no és una barrera i que els temes que tractava el dramaturg rus són "universals". De fet, el missatge de fons del text e Txèkhov és, segons Donin, una reflexió entorn la frustració del temps viscut i la sensació de no haver fet allò que es volia fer. "La vida va passant i, tard o d'hora, es començar a tenir la percepció del propi passat com d'una cosa meravellos que no hem sigut capaços de gaudir plenament. Llavors comencen a aparèixer els fantasmes de l'altra vida, aquella que no vàrem arribar a viure", ha escrit sobre l'obra Donin.

L'acció es desenvolupa a la residència de Serebriakov on hi viu l'oncle Vània i la seva neboda. A l'obra s'hi barregen altres personatges com el professor Serebriakov (cunyat de l'oncle Vània i fill de la seva neboda),la seva jove i exuberant dona, Elena, i un metge rural. Les relacions d'amor, la cobdícia i la passió viscuda entre els personatges es reflecteix al llarg de l'obra.

El director ha defensat que se sent amb la "plena llibertat" d'interpretar el text del dramaturg rus i posar-lo en escena. Alhora, però, ha dit que els seus esforços se centren en entendre el sentit de l'obra de Txèkhov. En relació a això, Donin ha fet una crítica a l'era de la pressa i ha afirmat que molts directors estan donant un "sentit lineal" als missatges i les interpretacions de les obres. "Si llegeixes ràpid un text de Txèkhov et penses que entens el sentit però et perds els detalls i la comprensió més profunda", ha reflexionat Donin que assegura que 'Oncle Vània' és una de les obres preferides del públics.

L'espectacle es podrà veure el pròxim 25 i 26 de novembre al Teatre Municipal de Girona en el marc del festival Temporada Alta.